fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

seracell-violeta-igra01

Dana 10.12.2013. održano je izvlačenje dobitnika nagradne igre koju su organizovali Seracell-njemački biomedicinski centar za pohranu matičnih ćelija iz pupčanika beba i Violeta-vodeća kompanija za proizvodnju higijenskih proizvoda u regionu. Nagradna igra koja je trajala od 15.10.2013.do 30.11.2013. privukla je veliki broj učesnika koji su imali priliku osvojiti vrijedne nagrade. 

Prvu nagradu „Pelene za bebu- sve dok beba to želi (do 3 godine)“ osvojila je Sabina Hercić iz Gradačca.  

Drugu, ništa manje vrijednu nagradu „Pohranu matičnih ćelija iz pupčanika bebe“ u njemačkom biomedicinskom centru Seracell, na period od 20 godina osvojila je Mediana Mujčić iz Srebrenika. Ova buduća majka će pohraniti matične ćelije svoje bebe po najrigoroznijim standardima i zakonima Republike Njemačke i Evropske unije po kojima posluje ova kompanija. Pohranjivanje matičnih ćelija i u BiH postaje svakodnevnica jer su roditelji sve više svjesni da tako dodatno osiguravaju prvenstveno svoju djecu, sebe ali i bliže srodnike za budućnost. Naime, danas postoje 73 oboljenja koja se mogu liječiti matičnim ćelijama (leukemije, talasemije, limfomi, anemije, nasljedni poremećaji trombocita, oboljenja lizozoma...).
Više informacija o Seracellu i matičnim ćelijama na www.seracell.ba  

Treća nagrada „Pelene i vlažne maramice za bebe za cijelu godinu“ pripala je Vesni Rujević iz Tuzle.

Četvrta nagrada „DNA Baby 100+ test“ koju poklanja Seracell osvojio je Šaban Ibišević iz Vogošće. Ovaj test omogućava da se dijete analizira na predispoziciju (mogućnost oboljenja) na 101   metabolički poremećaj. Sva oboljenja koja su obuhvaćena ovim testom se mogu sprječiti ili liječiti. DNA Baby 100+ test je trenutno najveći, najprecizniji i najobuhvatljiviji test u svijetu kojim se može otkriti 101 metabolički poremećaj, i tako spriječiti da dijete oboli. Ovaj test je odobren od strane US FDA (Američke administracije za hranu i lijekove) kao i mnogih drugih ustanova širom svjeta.
Više informacija o ovo testu na www.dnaplus.ba  

U intervjuu za naš portal Daud Kokanović, direktor CORD iPS-a, ekskluzivnog zastupnika za Seracell je izjavio: "Želim se zahvaliti svim učesnicima koji su sudjelovali u nagradnoj igri kao i našem partneru, kompaniji Violeta koja nam je pružila mogućnost da obradujemo 120 učesnika sa vrijednim nagradama. Cilj nam je bio da pokušamo stvoriti pozitivnu svijest i važnost čuvanja matičnih ćelija iz pupčanika i smatram da smo jednim djelom to i uspjeli. Mogućnost pohrane matičnih ćelija u BiH nažalost imaju   samo oni koji su u mogućnosti platiti za ovu uslugu jer kod nas još uvijek ne postoji javna banka u koju bi se moglo donirati ovo blago iz pupčanika djeteta koje se inače nakon poroda baca."  

Kokanović je još dodao da je Seracell njemačka kompanija koja se bavi pohranom matičnih ćelija iz pupkovine kao i njihovom pripremom za liječenje. Svaki sačuvan uzorak ima medicinsku opravdanost. I upravo zbog toga se i naziva biomedicinski centar. Medicinska opravdanost cijelog posla je jako važna jer se poštuju medicinski uslovi čuvanja matičnih ćelija i daje sigurnost da će se   one moći koristiti.  

Spisak dobitnika svih 120 nagrada možete pogledati na: www.seracell.ba/ponuda/objava-dobitnika-nagradne-igre