fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

beba spava

Gotovo 4 miliona trudnica odlučilo se napraviti neinvazivno prenatalno testiranje sa Nifty testom.

Taj test u slučaju trudnoće u kasnijim godinama na posve siguran način otkriva najčešće hromosomske bolesti ploda, bez rizika za spontani pobačaj sa tačnošću većom od 99 posto. U BiH sve više budućih roditelja svoje povjerenje poklanja vrhunskim stručnjacima, koji stoje iza Nifty testa. Njegovu sigurnost i jednostavnost potvrđuje činjenica da se za testiranje buduće majke odlučuju svaki dan.

Tamara, 23-ogodišnja trudnica, svoju priču započinje ovako: "Kada sam ostala trudna slušala sam jako puno o Nifty testu. Moja je prva trudnoća završila sa spontanim pobačajem. Na prvom pregledu sam željela čuti najljepši zvuk na svijetu, ali otkucaja nije bilo. Sa sljedećom trudnoćom upravo zbog toga nije bilo nikakve dvojbe, hoću li napraviti taj test ili ne".

Kako amniocenteza ili biopsija korionskih resica nije dolazila u obzir zbog rizika za spontani pobačaj, odluka za Nifty je bila potpuno logična.

"Najvažnije mi je bilo da test ne predstavlja nikakav rizik za plod, odnosno da je neinvazivan. Za test je potreban samo uzorak majčine krvi iz koje se analizom dobiju informacije o zdravlju bebe. Nakon iskustva sa prvom trudnoćom nisam željela ništa prepustiti slučaju", kaže Tamara.

Nifty test je najkompletniji test na tržištu, prošle godine je dodan povećani panel testiranih poremećaja. Tako sada uz najčešće trisomije (Edwards, Patau i Down sindrom) popunjuje testiranje sa 60 sindroma delecija i duplikacija, detektira također i aneuploidije spolnih kromosoma. Prema želji trudnice detektira i spol bebe.

blizanci

Cijena testa se razlikuje u ovisnosti o opsegu testiranih nepravilosti: od 390 eura za osnovni test do 650 eura za Nifty Plus, koji je ujedno i najkompletniji test na svijetu. Test je moguće plaćati u oborcima. Tamaru je doktorica nazvala nakon sedam dana.

"Nakon sedmicu dana sam primila poziv, da su stigli nalazi. Idući dan sam se sa suprugom zaputila do doktorice, koja nam je rekla da su rezultati odlični, kako nisu detektirali niti jednu od poznatih hromosomskih nepravilnosti. Oboje smo bili radoznali u vezi spola, tako da smo uz informaciju o zdravlju također saznali da će nam se kroz nekoliko mjeseci pridružiti jedna mala djevojčica", ističe Tamara.

Nifty test budućim roditeljima omogućava da već od 10. sedmice trudnoće saznaju više o genetskom zdravlju svoje bebe. Primjeren je za trudnice koje su začele postupkom umjetne oplodnje ili sa doniranom jajnom ćelijom, ali i za trudnice koje nose blizance. O svom zadovoljstvu buduće majke komuniciraju i samim brojem u kojem se odlučuju za Nifty test. Trudnoća i priprema za porod bebice dobivaju sasvim novi značaj kada znate da će se vaša beba roditi zdrava, potvrđuju roditelji koji su napravili testiranje Nifty testom.

"Nifty test ću napraviti i u idućoj trudnoći", zaključuje Tamara.


Više informacija o NIFTY testu možete pronaći i na web stranici www.nifty-test.ba