fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

amnio nifty

Već u prvim sedmicama trudnoće svaka se buduća majka susreće sa prenatalnim testovima, koji ispituju postoje li kod djeteta neke hromosomske nepravilnosti. Amniocenteza je u prošlosti bila prva odluka svake trudnice, koja je željela biti potpuno sigurna u zdravlje svojeg djeteta, međutim posljednjih se godina sve više trudnica, kako bi izbjegle nepotrebne rizike, odlučuje za neinvazivni prenatalni NIFTY test.

Amniocenteza je naime, invazivni postupak, koji se izvodi uz pomoć ultrazvučne sonde. Iglom se pristupa u maternicu buduće majke i uzima se pribižno 15-20 ml plodne vode, potrebne za analizu. Zahtjevna priroda postupka amniocenteze sa sobom nosi određene rizike, sa kojima se trudnica susreće za vrijeme trudnoće ili poroda, neki od njih su rizik od pobačaja, krvarenje ili infekcija.

Upravo zbog neugodnosti postupka i rizika koje sa sobom povlači amniocenteza, sve više budućih roditelja se odlučuje za prenatalni test Nifty.

NIFTY test je, za razliku od amniocenteze, neinvazivni test, što znači da ne zahtjeva ulaz u tijelo trudnice i ne donosi dodatne rizike za trudnicu ili bebu. Test se provodi jednostavnim, uobičajenim laboratorijskim postupkom uzimanja 10 ml venske krvi trudnice, koji se potom šalje na analizu.

Za vrijeme trudnoće sama DNA ploda iz posteljice cirkulira krvotokom majke, tako jednostavno možemo doći do plodove DNA iz majčine krvi. Provjeru zdravstvenog stanja djeteta vršimo analizom slododne DNA ploda i otkrivamo prisutnost prevelikog ili premalog broja kromosoma , tom metodom također možemo odrediti i spol djeteta.

Prednost NIFTY testa je također ta da se, u usporedbi sa amniocentezom, koju možemo napraviti između 15. – 20. sedmice trudnoće, može napraviti već od 10. sedmice trudnoće nadalje. Također je vrijeme dobivanja nalaza NIFTY testa 6 – 8 dana, dok rezultate amniocenteze možemo čekati i do 3 sedmice.

Nifty je također pouzdaniji od mjerenja nunhalnog nabora i standardnog testa probira (Double test), stupanj lažno pozitivnih rezultata je manji od 0,05%, stopa otkrivanja Down sindroma je veća od 99%. NIFTY test je vodeći neinvazivni prenatalni test na svijetu, preporučaju ga zadovoljne trudnice, majke, kao i liječnici u više od 60 svjetskih država.

 

                                           AMNIOCENTEZA                  NIFTY TEST
Pouzdanost 100% 99%
Rizici Pobačaj, prijevremeni porod, krvarenje, infekcije NEMA rizika
Rezultati unutar 2-3 sedmice unutar 6-8 dana 
Provođenje testa od 15.-20. sedmice od 10. sedmice
Spol djeteta DA DA
Postupak Iglom u maternicu Uzorak majčine krvi

nifty kutija


Više informacija o NIFTY testu možete pronaći i na web stranici www.nifty-test.ba