fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

nifty prenatalni test

Draga trudnice, draga buduća mamice!

Znaš li kako beba izgleda već u 10. sedmici trudnoće?

Jesi li znala da plod već u 3. sedmici trudnoće ima određen spol, boju očiju i kose, a u 10. sedmici moguće je pomoću najnaprednijih laboratorijskih analiza ustanoviti postoji li rizik da će se beba roditi s nekim hromosomskim poremećajem?

Premda je takav veliki napredak medicine i znanosti zapravo veliki korak ka boljoj kvaliteti života čovječanstva, mnogi budući roditelji i dalje su uznemireni tom činjenicom. Hromosomski poremećaji već dugo nisu tabu tema, već upravo suprotno. Ako se želimo što bolje nositi s njima, moramo ih što bolje i poznavati.

Ključne razlike između prenatalnih testova

Prenatalni testovi prvenstveno se razlikuju po načinu testiranja i analiziranja rezultata. Najpoznatija invazivna metoda je amniocenteza kod koje se pod kontrolom ultrazvuka iglom prodire u maternicu kroz trbuh trudnice kako bi se prikupio uzorak plodne vode za analizu, a izvodi se između 15. i 20. sedmice trudnoće. Rezultati se čekaju i do 4 sedmice, a nakon amniocenteze postoji rizik od krvarenja, infekcija, prijevremenog poroda te čak i spontanog pobačaja!

Među najsigurnije i najjednostavnije prenatalne testove spada test NIFTY koji je neinvazivan, što znači da se ne prodire u tijelo trudnice. NIFTY se može napraviti već od 10. sedmice trudnoće jednostavnim vađenjem krvi iz ruke trudnice, jer se u krvi trudnice nalazi i izvanstanična fetalna DNK. Uzorak krvi analizira se najnaprednijom tehnologijom za sekvenciranje DNK u jednom od najsavremenijih laboratorija na svijetu. Rezultati testa NIFTY dobivaju se u roku od 6-8 dana od vađenja krvi, a za razliku od amniocenteze, s testom NIFTY  ne postoji rizik od spontanog pobačaja i drugih komplikacija.

Prenatalni testovi ne znače pobačaj

Cilj svih prenatalnih testova je isti: pružiti budućim roditeljima informacije o hromosomskom zdravlju njihove nerođene bebe kako bi se, u slučaju da se potvrdi da beba ima neki hromosomski poremećaj, mogli još tijekom trudnoće početi pripremati na rođenje bebe s hromosomskim poremećajem i kako bi imali više vremena za informirati se kakve mogućnosti tretmana i terapija nudi savremena medicina. Test NIFTY, koji Vam s tačnošću većom od 99 % može reći kakav je rizik da je kod Vaše bebe prisutan jedan od najčešćih hromosomskih poremećaja, možete napraviti u jednoj od 53 ginekoloških ordinacija i poliklinika u Bosni i Hercegovini. NIFTY je najpotpuniji i najpouzdaniji neinvazivan prenatalni test na svijetu koji je do sad napravilo više od 3 miliona trudnica.

Test NIFTY je vrlo jednostavan jer se radi samo o vađenju krvi trudnici iz pregiba na ruci, što ga čini i najsigurnijim prenatalnim testom kod kojeg ne postoji nikakav rizik ni za nerođenu bebu ni za trudnicu. Rezultati se dobivaju jako brzo, za samo 6-8 dana, a s obzirom na to da se radi o analizi DNK, NIFTY Vam jako rano može otkriti i spol Vaše bebe.

 

Više informacija o testu NIFTY možete pronaći na internetskoj stranici www.nifty-test.ba ili na Facebooku: www.facebook.com/NiftyTestBiH/