fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

Drage naše mame, pozivamo vas da podržite regionalnu akciju pod nazivom #‎Slobodaradjanju‬ koju je pokrenuo portal Roda.hr u saradnji sa grupama aktivistkinja i organizacija iz Hrvatske, Slovenije, BiH (Sarajeva, Sanskog mosta, Banja Luke), Srbije, Crne Gore i Makedonije. Akcija je počela 1. marta i trajaće do 8. marta ove godine.

Cilj ove akcije je skrenuti pažnju javnosti na tretman žena i njihova prava na porođaju.

Akcija sa kojom počinjemo je produžetak Rodine vrlo uspješne akcije fotoalbuma ‪#‎PrekinimoSutnju i #‎OsnaZene kojom se vaš glas i vaša porođajna iskustva mogu čuti.

Pozivamo vas da podijelite svoja iskustva sa poroda, bez obzira da li su bila loša ili dobra.

Ako ste imali loše iskustvo na porodu, podijelite svoju priču koristeći oznaku ili hashtag #PrekinimoSutnju, kao dio procesa izlječenja od traume i kao čin bunta protiv tradicionalno ukorijenjenog stava da se o iskustvu poroda (lošem) ne priča i da je jedino važno da je porod rezultirao zdravim djetetom.

Ako ste na svom porodu imale osobu, koja je svojom tihom prisutnošću pomogla da doživite svu jačinu i ljepotu rađanja, ili je zaštitila vaš prostor i pružila vam priliku da rodite bez uplitanja i asistencija, vrijeme je da s nama podijelite svoju priču. Koristite oznaku ili hashtag #osnaZene.

Uz svaku Vašu objavu, molimo Vas da također koristite hashtag #Slobodaradjanju.


Pravila za sudjelovanje u ovoj akciji su sljedeća:

- Na slikama se ne mora vidjeti lice žene, mogu ostati anonimne,

- Priče trebaju biti napisane rukom i slikane te slika poslana porukom na Facebook stranici: PrirodanPorod.com

- NEMOJTE imenovati osobe,

- Napišite porodilište u kojem se porod desio,

- Priče koje nisu u slikovnom formatu i nisu pisane rukom ili imenuju medicinsko osoblje uključeno u porođaj nećemo biti u prilici objaviti,

- S obzirom da je u sklopu ove martovske akcije koristite i dodatni hashhtag #Slobodaradjanju.


Molimo vas da poštujete ovu jednostavnu uputu. Slike će se, krajem akcije, 08.03.2015. štampati i poslati spomenutim Porodilištima i Ministarstvima zdravstva Kantona i Federacije kako bi se ove poruke uputile ne samo javnosti, već i onima koji imaju moć da mijenjaju dosadašnju praksu!

Učestvujte u ovoj akciji kako bi se glas porodilja iz BiH daleko čuo!