fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

Nevakcinisana djeca u Hrvatskoj moraju se vakcinirati, u protivnom mogu biti ispisana iz vrtića. Zbog sve većeg broja zaraženih ospicama, hrvatski Zavod za javno zdravstvo poslao je dopise dječijim vrtićima u kojima traže provjeru statusa.

Nevakcinisana djeca moraju se vakcinirati, u protivnom mogu biti ispisana iz vrtića, javlja Ana Mlinarić, novinarka Al Jazeere. Upozorenje Zavoda za javno zdravstvo da se djeca koja nisu vakcinirana ne upisuju u vrtiće, osvanulo je u mnogim zagrebačkim vrtićima.

Problem je to za novinarku Marju Čolak, koja mlađe dijete nakon mjeseci informiranja ipak nije vakcinirala.

"Osjećam se totalno diskriminirano, ne razumijem kako mi moja država to može priuštiti. Da moje savršeno zdravo dijete nekoga može ugroziti na temelju nekakvih sitnih statistika zbog bolesti koje su maltene iskorijenjene iz društva", kazala je Čolak.

Oštrija kontrola vakciniranja krenula je u decembru prošle godine kada se pojavio prvi veći broj oboljelih od ospica. Do danas narastao je na 170, što je najviše u posljednjih nekoliko desetljeća.

Vakcina kao uvjet

Te zarazne bolesti nema u jednom  zagrebačkom vrtiću jer, iako je privatan, nevakciniranu djecu ne primaju.

Teta u vrtiću Matilda Jukić je rekla: "Roditelj necijepljenjem djece preuzima rizik samo za svoje dijete, ali isto tako ne može garantirati za drugu djecu u grupi istu tu odgovornost kao za svoje dijete , ali druga djeca koja su u grupi su izložena".

Vakcinirati ili ne, dugo je razmišljala Vlatka Bartulović. "Mislim da ću im dati samo osnovna cjepiva, ali s kupovnim cjepivom - pročišćenim, koliko mogu dakle utjecati na kvalitetniji odnos prema cijepljenju kao roditelj, ali nisam toliko ekstremna da ne cijepim", rekla je ona.

Baš zbog sve većeg nevakciniranja, tvrde u Zavodu za javno zdravstvo, slučajeva ospica sve je više. Zato apeliraju na vrtiće, jer su djeca najčešći oboljeli.

Iva Pem Novosel iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo je rekla: "Svi vrtići bi trebali provjeriti cjepni status djece o kojima skrbe. A što se tiče škola, ne postoji zakonska odredba, ali u slučaju odbijanja cijepljenja ti roditelji su dužni prijaviti se sanitarnoj inspekciji i dužni su platiti financijske sankcije".

Za roditelje kazna za nevakcinirano dijete iznosi 263 eura, dok vrtić može platiti kaznu veću od 10.000 eura.

(svezabebe.ba/Al Jazeera Balkans)




srce2016
 
budi kum sos