fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

cistoca-autosjedalice

Da li ste znali da dječije autosjedalice mogu sadržavati više bakterija nego wc školjka? Nova studija britanskih naučnika u Birminghamu je pokazala da su autosjedalice opasnije čak dva puta! Zvuči nevjerovatno da ženske torbice i kompjuterska tastatura i mobiteli imaju manje bakterija.

Ovu studiju je provela grupa naučnika koji su analizirali 20 autosjedalica i otkrili da one sadrže oko 100 bakterija i raznih gljivica po kvadratnom centimetru. Zatim su proveli istu analizu na WC školjkama gdje su našli oko 50 bakterija po kvadratnom centimetru.

Opasne bakterije?

Bakterije koje su pronašli na autosjedalicama uključuju escherichiu coli i salmonelu koje mogu biti opasne i prouzrokovati proliv, visoku temperaturu i razne infekcije a to je posebno opasno jer su na udaru mališani koji su više osjetljiviji nego odrasli.

"Ljudi općenito nisu svjesni opasnosti koje vrebaju iz njihovih prljavih automobila", naglasio je voditelj istraživanja Mark Griffiths. "Da bi ih izbjegli, vozači bi ih trebali redovno čistiti, iznutra kao i izvana, otprilike svakih 15 dana", dodao je on.


Istraživanje je pokazalo da 60% ispitanika u Britaniji nije svjesno kojim zdravstvenim rizicima izlažu svoju djecu ukoliko redovito ne čiste svoje automobile, uključujući i navlake za autosjedalice.

Redovito održavanje i čišćenje automobila je iznimno važno

Prljava unutrašnjost automobila predstavlja odlično mjesto za širenje štetnih bakterija koji se lako mogu proširiti po cijelom vozilu pogotovo ako se u njemu nalaze ostaci hrane. Stoga je od iznimne važnosti redovito održavati unutrašnjost automobila čistim i čistiti navlake za autosjedalice od hrane kako bi se smanjila šansa za širenje bakterija.




srce2016
 
budi kum sos