fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

prvi-dan

Hercegovačko-neretvanski kanton prednjači po broju beba koje nisu rođene u bolnici. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku u prvih pet mjeseci ove godine u ovom kantonu izvan bolnice rođene su četiri bebe, od čega tri u Mostaru. 

U spomenutom razdoblju po jedna beba izvan bolnice je rođena u Srednjobosanskom, Posavskom i Sarajevskom kantonu. Inače, u maju u HNK-u rođeno je 135 beba, od čega je 66 beba muškog, a 69 ženskog spola. 

Od ukupnog broja rođenih beba u maju samo je jedna beba rođena izvan bolnice, ali uz pomoć stručnog medicinskog osoblja. Zanimljivo je da je jedina beba koja nije rođena u bolnici od 1.463 beba rođenih u Federaciji iz HNK-a. 

Najviše beba rođeno u Kantonu Sarajevo

Inače, od ukupnog broja živorođenih beba u Federaciji u spomenutom razdoblju 755 je muškog, a 708 ženskog spola. Najveći broj rođenih beba je u Sarajevskom kantonu 374, potom Tuzlanskom 268, Zeničko-dobojskom 238, Srednjobosanskom 185.

Po broju rođenih po kantonima u Federaciji, HNK je na petom mjestu, a iza njega je Unsko-sanski kanton sa 124 rođene bebe. 

Među kantonima s najmanjim brojem beba je ZHK sa 71 rođenom bebom, zatim Kanton 10 sa 36 beba, te Bosansko-podrinjski s 21 i Posavski s 11 rođenih beba.

Izvor: Bljesak.info




srce2016
 
budi kum sos