facebook twitter youtube pinterest instagram

 mame-dojenje

Za mame, dojenje predstavlja jednu od najljepših iskustava u životu nakon rođenja bebice. Međutim, dojenje nije uvijek lako! Za mnoge mame, dojenje znači mnogo odricanja i upornosti a u svemu tome je od velike važnosti podrška porodice i bliskih prijatelja.

Najbolji savjeti koje možete dobiti za dojenje dolaze upravo od mama koje su prošle kroz sve to što vi sada prolazite. Donosimo vam nekoliko savjeta iskusnih mama dojilja:

Vjerujte sebi i očekujte najbolje!

Jedna od najvažnijih stvari za proces dojenja jeste da vjerujete da vi možete da dojite svoju bebu i da ustrajete u tome. Dojenje je u početku izazov za svaku majku i treba vremena da se taj proces uspostavi za vas i za vašu bebu. Pozitivan stav prema dojenju je od velikog značaja za uspješno i dugo dojenje!

Okružite se ljudima koji vas podržavaju

Svakoj mami koja se tek susreće sa dojenjem je potrebna ogromna podrška, prvenstveno od njenog supruga, roditelja i najbližih prijatelja. Savjeti podrške su dobrodošli a negativne stvari koje ne želite da čujete, zanemarite.

Ne poredite se sa drugim mamama

Jedna od najvećih grešaka koje mame mogu napraviti jeste da se porede sa drugim dojiljama. Proces dojenja je poseban za svaku majku i njenu bebu. Može biti veoma obeshrabrujuće ukoliko se poredite sa prijateljicama koje su veoma lako uspostavile dojenje dok je vama trebalo malo duže vremena ili smatrate da vi imate manje mlijeka od drugih mama. 

prednosti-dojenja

Opustite se i uživajte!

Na samom početku dojenja, ovaj savjet bi se mogao činiti nemogućim. Međutim, kako vrijeme bude prolazilo, shvatićete da je dojenje ispunjeno posebnim trenucima bliskosti sa vašom bebom i u tome trebate uživati.

Zanemarite sat i prepustite se bebinim potrebama. Dojite bebu na zahtjev i prilagodite se njoj ako je nervozna ili plače. Vrijeme brzo prolazi i bebica će narasti a te trenutke ćete pamtiti zauvijek!

Prakticirajte dojenje u javnosti

Iako se mnoge mame ne osjećaju ugodno dojiti svoju bebu na javnom mjestu, to je jedna zaista prirodna i normalna stvar. Danas postoji mnogo pomagala koje možete koristiti za dojenje u omiljenom kafiću, na klupi u parku poput prekrivača za dojenje koje su idealni!

Prednost samog dojenja jeste da bebu možete nahraniti bilo gdje i bilo kada. Zašto ne iskoristiti to i pružiti bebici ono najbolje?

Želimo vam dugo i uspješno dojenje!prirodan porod2016