fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

zagrljaj-beba

Zagrljaj je zaista nešto posebno što možete pokloniti svom djetetu već u maternici. Nakon začeća, bebino čulo dodira se počinje razvijati a do 12. sedmice, bebica može reagovati na dodir po cijelom tijelu. U maminoj maternici, beba već osjeća blage zagrljaje i toplinu svoje mame što bebu čini sigurnom.

 

Odmah po rođenju, bebin prvi kontakt sa mamom je jedan od najvažnijih jer tada prvi put dodirom uspostavlja komunikaciju sa njom. Taj prvi dodir i zagrljaj je od iznimne važnosti jer bebi dajete do znanja da je sigurno stigla na svijet i da ima roditelje koji je mnogo vole!

Zagrljaj od iznimne važnosti za zdravlje beba

Važnost dodira su potvrdili i naučnici koji su otkrili da postoji veza između jačine i učestalosti bebinog plača i učestalosti mamine brige za bebu. Dakle, što se mama više brine za svoju bebicu, mazi je, grli, beba će manje plakati. Dodir zaista ima veliki utjecaj na fizičko i psihičko zdravlje beba i djece!

Bebina potreba za dodirom je primarna potreba koju mame trebaju zadovoljiti kako bi se bebica zdravo i uravnoteženo razvijala!

Dokazano je da dodir pomaže i prijevremeno rođenoj djeci. Bebe koje su bile više grljene i mažene su se brže oporavljale i manje su plakale od beba kojima je dodir bio uskraćen. Ta djeca su bila aktivnija i zdravija u kasnijem razvoju tokom prve godine.

Grlite svoju djecu cijeli život!

Potreba za dodirom traje cijeli život a važno je njegovati od samog rođenja. Dodir znači mnogo više, to je ljubav, podrška, sigurnost, utjeha.

Psiholozi također smatraju da djeca koju roditelji grle odrastaju u stabilne osobe koje će imati manje poteškoća u ponašanju i koja su manje agresivna. Ta djeca imaju više samopouzdanja i poštovanja prema drugim osobama.

Jedan zagrljaj zaista mnogo znači i to je najbolji poklon kojeg možete pokloniti svom djetetu uz mnoštvo poljubaca!