fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

zubici

Primjetili ste prvi zubić kod vaše bebe i pitate se kako će sada dojenje izgledati? Pošto je nicanje zuba kod beba individualna stvar, kod nekih to prođe bez ikakvih simptoma a neke bebe to teško proživljavaju pa čak počnu gristi tokom dojenja.

Neke bebe počnu češće dojiti kako bi pronašli utjehu dok druge bebe mogu odbijati dojku nekoliko dana dok zubi ne niknu. Ukoliko je to slučaj, pokušajte se izdojiti i ponuditi mlijeko iz bočice ili šoljice.

Šta ako beba krene gristi?

Zbog velike iritacije desni, bebe često znaju grickati bradavicu tokom dojenja kako bi sebi olakšale bol u desnima. Ukoliko se to dogodi, veoma je važno kako reagujete na to. Ako na ugriz reagujete vriskom ili smijehom, bebi to može postati interesantno.

Preporučuje se da stavite bebi bradavicu u usta i vrh prsta na mjestu na kojem je zub niknuo ili da masirate bebine desni prije dojenja kako biste smanjili želju za grickanjem.

Ukoliko beba počne gristi nakon završetka dojenja, to također može značiti da je beba sita. Ako beba nije dovoljno pojela, napravite pauzu i ponovo joj ponudite dojku.

Vrlo je važno da naučite bebu da ujedanje nije prihvatljivo i nadamo se da će beba uskoro shvatiti šta pokušavate da joj kažete. :)prirodan porod2016