fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

dodir-govor

Škakiljanje bebinih nogica je preslatko i roditelji i beba uživaju u tome ali novija istraživanja pokazuju da to može za bebu značiti i nešto više, može joj pomoći da nauči nove riječi.

Istraživanje naučnika sa Univerziteta Purdue pokazuje da dodir roditelja može pomoći bebama da lakše nauče nove riječi tokom kontinuiranog govora roditelja. Ovo istraživanje je obuhvatilo 48 beba starih četiri mjeseca.

- Dodir shvatamo kao način prenošenja emocija ali naše novo istraživanje pokazuje da dojenčad mogu povezati dodir s govorom. Do sada su obavljena razna istraživanja koja pokazuju da je dodir bitan za psihofizički razvoj djeteta, no ovo je prvo istraživanje koje istražuje povezanost dodira i učenja jezika - istaknula je Amanda Seidl, profesor u području govora i jezika sa Univerziteta Purdue, koja je vodila ovo istraživanje. 

Učenje novih riječi predstavlja veliki izazov za bebe jer one čuju većinu riječi kada im roditelji kontinuirano govore nego pojedinačno.

- Roditelji rijetko naprave pauzu kada pričaju sa bebom tako da je bebi teško ponoviti izgovorene riječi. Bebe moraju pronaći riječi prije nego ih povežu s pravim značenjem. Jer bebe prvo nauče dijelove tijela s obzirom da ih roditelji često dodiruju i izgovaraju riječi koje se odnose na dijelove tijela - smatra dr. Seidl.