fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

sretna-mama

Jedan od najboljih načina da budete zdrava i zadovoljna mama jeste da se trudite biti uzor svom djetetu jer ono vas oponaša a upravo to možete postići zdravim životnim navikama (ishranom, tjelovježbom). Na taj način ćete dati dobar primjer a nikada nije rano započeti sa zdravim navikama i rutinama!

1. Jedite više povrća 

Većina djece voli povrće a vi im možete biti odličan primjer u tome! Konzumirajte zdravo organsko povrće, ukoliko je moguće, i podijelite ga sa svojim djetetom najmanje jednom dnevno. 

2. Koristite stepenice

Nakon što vaše dijete prohoda, postoji mnogo prilika za povećanje fizičke aktivnosti. Djeca vole skakanje i trčanje a vama je to odlična prilika da se aktivirate i ostanete u formi. Pokušajte koristiti stepenice a vašem djetetu će to svakako biti zabavno!

3. Dobro se naspavajte

Ukoliko je moguće, pokušajte se dovoljno naspavati kako biste bili odmorni i raspoloženi za sve aktivnosti tokom dana. Kreiranje rutine spavanja je odlična navika i pomaže vam u uspostavljanju prirodnog bioritma. Također, možete pomoći svom djetetu da lakše usvoji naviku redovnog odlaska na spavanje u isto vrijeme svaki dan.

4. Smanjite unos fast food hrane

Ukoliko je moguće, smanjite ili prestanite konzumirati fast food hranu pogotovo ako ste aktivni sa djetetom jer takva vrsta hrane ne sadrži potrebne nutrijente koji vam daju energiju. Ukoliko nemate vremena za zdrave obroke, pokušajte ih pripremiti unaprijed i zamrznuti, tako da ćete uvijek imati spreman barem jedan zdravi obrok za sebe. Na taj način smanjujete mogućnost da se i vaše dijete okrene toj vrsti hrane.

5. Unosite više tečnosti

Poželjno je unositi što više tečnosti a najbolja od njih je svakako voda. Konzumiranje sokova, pogotovo voćnih, se čini bezopasnim ali oni samo sadrže preveliku količinu šećera koja lako ulazi u vaš krvotok ali i vaše djece. Pokušajte staviti komadiće voća u vodu kako bi vašoj djeci bilo zanimljivije.

Naša djeca su naše ogledalo, a ukoliko je mama sretna i zadovoljna, ne samo da je spremna na sve izazove i obaveze koje je čekaju tokom dana, već daje i pozitivan primjer svom djetetu za cijeli život.