fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

kolica

Danas je izlazak sa bebom gotovo nezamisliv bez kolica koje roditeljima olakšavaju boravak sa bebom/djetetom van kuće. Međutim, stručnjaci upozoravaju da prečesto korištenje kolica ili predugo sjedenje u njima može negativno utjecati na bebine verbalne i motoričke vještine i usporiti rast bebinog mozga.

Ovo upozorenje je objavila britanska neuropsihologinja Sally Goddard Blythe. - Koordinacija, pažnja, fina motorika i ravnoteža formiraju se u prvih 36 mjeseci života te se povezuju sa uspjehom u školi, ali i kognitivnim sposobnostima u životu - ističe Blythe.

Bebe trebaju slobodu kretanja kako bi istražile svijet oko sebe kao i društvenu interakciju - pjevanje, razgovor što je važno za njihov fizički razvoj.


Umjerenost je važna!

Naravno, normalna upotreba kolica i autosjedalica je i više nego poželjna jer su to pomagala u svakodnevnom životu ali je također važan i način na koji se koriste.

- Mnoge studije su pokazale da su djeca brže razvila jezičke sposobnosti ukoliko su se više vozila okrenuta prema roditeljima i komunicirala sa njima - navodi Blythe.

Problem nije u korištenju kolica već količina vremena koje dijete provede u njima. Važno je podstaknuti fizički i verbalni razvoj djeteta i dati mu priliku da se slobodno kreće, uči i uživa u aktivnoj igri.

Foto: Stokke.com