fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

bebe-prijatelji

Čak i prije nego znaju govoriti i imati predstavu o svijetu, bebe stare samo devet mjeseci mogu zaključiti da li su određene osobe prijateljski ili neprijateljski raspoložene. Ovo je potvrdilo novo istraživanje Univerziteta Chicago.

- Ovo su neki od prvih dokaza da bebe mogu pratiti društvene odnose između ljudi - kaže Amanda L. Woodward, profesor psihologije i ko-autor ove studije. Njihovo istraživanje je obuhvatilo 64 bebe stare devet mjeseci koje su u grupama posmatrale snimke dvije odrasle osobe. Snimke su prikazivale odrasle kako probavaju hranu i njihove pozitivne i negativne reakcije. Osobe na snimku su ponekad imale iste reakcije a ponekad bi drugačije reagovale na ukus hrane.

U slučaju kada su osobe pozitivno reagovale jedna prema drugoj, oni bi se nasmješili jednom drugom i pozdravili prijateljskim glasom. U drugom slučaju, okrenuli bi glavu jedan od drugog i prekrstili ruke. Istraživači su pratili reakcije beba na ovakve situacije mjereći vrijeme koliko dugo su bebe bile fokusirane na ekran kada se snimak završi.

- Kada bebe vide nešto neočekivano, one to duže posmatraju. To je za njih nešto neobično i oni moraju tome dati smisao - objasnila je Woodward.


Kako bebe prepoznaju neprijateljske odnose?

Bebe su bile iznenađene kada su se odrasli negativno ponašali jedni prema drugima. Također su bile iznenađene kada su osobe koje se nisu slagale imale prijateljski odnos jer su očekivali da neće biti prijatelji.

Rezultati istraživanja pokazuju da bebe čak sa devet mjeseci prepoznaju kada se dvije odrasle osobe ne slažu i imaju određena očekivanja kako će postupati jedno prema drugom kada nemaju iste stavove.

U ovom eksperimentu, bebe su pokazale da znaju predvidjeti da će se dvije osobe neprijateljski ponašati ako su pokazale različite stavove prema hrani a da će biti prijatelji ako vole istu hranu. Ovo dokazuje koliko bebe dobro razumiju šta se dešava oko njih i kako znaju prepoznati vrste ponašanja (prijateljskog i neprijateljskog).

- Roditeljima će ova informacija sigurno biti korisna jer će biti svjesni da njihova beba razumije njih i njihove međusobne interakcije - navodi Woodward.