fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

bebin-govor

Od samog rođenja, bebe imaju želju da komuniciraju sa svojim roditeljima. Njihova prva komunikacija se manifestuje kroz pokrete njihovog tijela i reagovanje na različite zvukove ili izraze lica njihovih najbližih. Možda to roditelji odmah i ne primjećuju ali beba komunicira sa njima već od prvog mjeseca.

Prvi i drugi mjesec

Tokom prvog mjeseca, beba pušta neartikulisane glasove i većinu vremena komunicira plačem koji je jedini način da izrazi svoje potrebe. Kada se mama odazove na bebin plač, time uspostavlja komunikaciju sa bebom.

Već nakon prvog mjeseca, komunikacija majke i bebe je uspostavljena i većina mama tačno zna koje potrebe beba pokazuje plačem (da li je gladna, pospana ili ima potrebu da se druži).

Od 3. do 6. mjeseca

U ovom periodu beba može kontrolisati svoju glavicu i okretati se prema izvoru zvuka. Može usmjeriti pogled na mamu i bliske osobe kada joj se obraćaju kao i da se nasmije. Počinje da proizvodi raznovrsne zvukove poput "a-a-a-h" ili "g-g-g", "p-p-p".

Od 7. do 8. mjeseca

Beba već može komunicirati sa riječima od dva sloga kao što su "au" i "aha" i pažljivo sluša razgovore oko sebe, želeći da se uključi i da privuče pažnju svojim brbljanjem.

Od 9. do 10. mjeseca

Većina beba počinje spajati slogove u glasove poput "antanta" i "agu agu" i počinje imitirati riječi koje čuje od odraslih. To je prvi korak ka samostalnom govoru.

Od 11. do 12. mjeseca

U ovom periodu bebe izgovaraju svoje prve riječi "mama" i "tata" i povezuju ih sa likom roditelja. Počinju da razumiju neke osnovne izraze poput "dođi ovamo", "hoćeš još?".

Naravno, sposobnost govora svake bebe je individualna i povezana sa mnogo faktora: funkcionisanjem sluha, sposobnošću razumijevanja šta se dešava u njenoj okolini, kao i interesa za govorom i učenjem riječi.prirodan porod2016