fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

bebe-dobro-zlo

Nakon rođenja bebe, mnogi se roditelji počnu pitati da li ih njihove bebe razumiju i o čemu razmišljaju. Svijet rođenih beba je veoma interesantan i naučnici godinama pokušavaju dokučiti kako bebe razmišljaju, kako shvataju svijet oko sebe ali i veoma važno pitanje, kada bebe počnu razlikovati dobro od zla.

Prema najnovijim istraživanjima Centra za spoznajne procese Univerziteta Yale, poznatijeg kao "Baby Lab", bebe mogu razlikovati dobro i zlo sa samo tri mjeseca.

Naravno, mnogima je teško u to povjerovati jer se do sada smatralo da bebe uče šta je dobro a šta zlo od odraslih putem odgojnih metoda. Međutim, ovo istraživanje je pokazalo malo drugačiju sliku onoga šta se zapravo dešava u malenim bebinim glavicama.

Naučnici su proveli interesantan eksperiment korištenjem "dobrih" i "loših" lutkica pomoću kojih su pokazali dobro i loše ponašanje. U jednom slučaju, jedna lutkica je pokušavala da otvori kutiju a druga "dobra" lutkica joj je pomogla u tome. Međutim, treća "loša" lutkica dolazi i namjerno joj zatvara kutiju. Nakon toga je od beba zatraženo da odaberu lutkicu koja im se više sviđa.

Naravno, bebice od 3. mjeseca nisu mogle rukom uzeti lutkicu koju su izabrale zbog nerazvijenih motoričkih vještina ali su svojim pogledom jasno dale do znanja koja lutkica im se sviđa. U ovom uzrastu, bebe pokazuju svoje emocije tako što duže posmatraju jedan predmet želeći ga dohvatiti.

Rezultati su pokazali da je više od 80% beba odabralo odnosno, pokazalo naklonost prema "dobroj" lutkici.

beba_cita

Osjećaj za dobro i zlo je usađen u nama!

Paul Bloom, jedan od autora istraživanja i autor knjige "Just Babies: The Origins of Good and Evil", tvrdi da se ljudi rađaju sa čvrsto umreženim moralom te je osjećaj za dobro i zlo duboko usađen u njihovom biću. On je proveo ovo istraživanje zajedno sa suprugom psihologinjom, Karen Wynn.

U prilog ovom istraživanju idu i iskustva mnogih roditelja kako su njihove bebe reagovale plačem na neke osobe koje su bebe procijenile kao "loše" ili osmijehom na osobe koje su veoma pozitivne. Ponekad se roditelji iznenade kako bebe dobro procijene karaktere i ponašanja određenih osoba u njihovoj okolini.

Zahvaljujući ovakvim istraživanjima, roditelji mogu bolje razumjeti svoju bebu i njeno ponašanje kada se susretnu sa određenim pojedincima na koje beba može reagovati na dobar i loš način.

Veoma je važno shvatiti bebina osjećanja ozbiljno a ne smatrati da njihov mozak nije dovoljno razvijen da bi razlikovao dobro od zla.