fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

bebe_mozak

Posljednja istraživanja o razvoju bebinog mozga su pokazala neka veoma interesantna saznanja koja zaista mogu pomoći roditeljima da bolje razumiju svoju bebu već od rođenja i da joj pomognu u njenom razvoju.

 

1. Mozak bebe je aktivniji od odrasle osobe

Nakon rođenja, bebe imaju oko 100 milijardi neurona koji se u prvoj godini povezuju i stvaraju trilione sinapsi putem kojih bebe razumijevaju svijet oko sebe. Oko prve godine života, veličina bebinog mozga se udvostručuje stvarajući brojne sinapse te je u tom periodu potrebno bebu što više izlagati različitim stimulansima.

2. Bebin mozak obraća pažnju na sve

Za razliku od nas odraslih koji ne obraćamo pažnju na zvukove iz pozadine, bebe nemaju tu sposobnost izolacije određenih stvari iz svoje okoline. Bebe obraćaju pažnju na sve i veoma im je teško usmjeriti se samo na jednu stvar što ponekad može rezultirati nervozom i plačem.

3. Vaša podrška čini bebin mozak većim

Istraživanja Univerziteta u Washingtonu su ispitivala kako se razvija dio mozga koji je odgovoran za pamćenje i modulaciju stresa. Rezultat je pokazao da taj dio mozga je veći kod djece koja imaju stalnu podršku roditelja i koja dobivaju puno ljubavi i zagrljala tokom stresnih perioda. 

4. Bebe pamte više nego što mislimo

Kod novorođenčadi, centar u mozgu za pamćenje je razvijen 40% i to objašnjava zašto bebe prepoznaju majčin glas i sve druge glasove kojima su bile izložene u maternici. Nakon prvog mjeseca, bebe mogu zapamtiti kada je vrijeme hranjenja i očekivati to a nakon četvrtog mjeseca, beba prepoznaje lice roditelja i drugih poznatih lica. Sa navršenih 18 mjeseci, bebin centar za pamćenje je u potpunosti razvijen.

5. Bebe sanjaju

Istraživanja pedijatara i terapeuta pokazuju da bebe itekako sanjaju jer polovinu svog spavanja provedu u REM fazi sna. Njihovi snovi su najvjerovatnije vizualizacija dnevnih iskustava i svega onoga što proživljavaju.

Vaše malene bebice su zaista prave pametnice i zato ih pazite, grlite i mazite jer im upravo vaša podrška pomaže u razvoju od rođenja i tokom cijelog života!prirodan porod2016