fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

 mlijecni zubi

Nicanje zuba kod male djece prate zablude, koje imaju ne samo roditelji, nego i mnogi zdravstveni radnici, kako kod nas, tako i u svijetu. Nicanju zuba se pogrešno pripisuje čitav niz najrazličitijih simptoma - visoka temperatura, kašalj, proljev, bol u stomaku i slično.

Nicanje zuba je fiziološki proces i on može proći potpuno neprimjetno i bez ikakvih simptoma, S druge strane, nicanje može biti praćeno nemirom i nervozom djeteta, guranjem prstiju ili igračaka u usta, svrbežom desni na mjestu nicanja, crvenilom desni, povećanim lučenjem pljuvačke, gubitkom apetita, nesanicom.

Iako može doći do blagog porasta tjelesne temperature tokom nicanja zuba, to nije povećanje temperature koje nazivamo visokom temperaturom, odnosno onom koja zahtijeva uzimanje lijekova.

Zašto uopšte povezujemo kašalj, visoku temperaturu, curenje iz nosa i slično sa nicanjem zuba?

Mnoge majke kažu: "Da, moje dijete je imalo visoku temperaturu i nakon toga mu je nikao zub!". Ili: "Moja beba je imala proljev dok mu je nikao zub."

Tačno je da se neka od ovih stanja mogu pojaviti u periodu nicanja zuba. Ali to ne znači da među njima postoji uzročno-posljedična veza. Odnosno, to ne znači da nicanje zuba izaziva navedene probleme.

Zašto ih onda dovodimo u vezu sa nicanjem zuba?

Mliječni zubi uobičajeno počinju da niču oko 6 mjeseca života djeteta. Do nekih 28-30 mjeseci, kod djeteta obično niknu svi mliječni zubi - njih 20. Tako, skoro da nema perioda kada kod djeteta uzrasta 6-30 mjeseci ne niče neki zub.

Istovremeno, period nicanja zuba se poklapa sa periodom kada dijete počinje intenzivno da istražuje svijet oko sebe - puže, stavlja stvari i ruke u usta, intenziviraju se kontakti sa drugim osobama, dijete odlazi u vrtić ili igraone, dijete počinje unositi i čvrstu hranu. To sve skupa vodi ka povećanoj izloženosti bakterijama i virusima.

Tako da zapravo svi navedeni problemi kao što su kašalj, visoka temperatura, bol u stomaku, osip po tijelu i drugi, nisu posljedica nicanja zuba nego infekcije odnosno nekog oboljenja koje jednostavno vremenski korespondira sa nicanjem mliječnog zuba.

prof. dr. sc. Amila Zukanović, specijalistica preventivne i dječije stomatologije

www.facebook.com/drZukanovic