fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

Pojava da je dvoje ljudi rođeno zajedno te da u slučaju jednojajčanih blizanaca imaju i veoma slične fizičke karakteristike, je upadljiva. Blizanci su od prirode uspostavljeni kao par, a kao par ih percipiraju i ostali o čemu svjedoči i učestala praksa imenovanja blizanaca imenima koja čine par.

Evo nekoliko primjera koje ste vjerovatno imali priliku čuti u praksi, ili bar možete da zamislite da je neko došao na takvu ideju:

- Imena s istim početnim slovom kao npr. Leon i Luka, Maja i Mario, Viktor i Vid.

- Sličan izgovor kao npr. Tanja i Sanja, Samir i Amir, Marko i Darko, Lejla i Šejla

- Dodato slovo a na muško ime kao npr. Dejan i Dejana, Edin i Edina, Josip i Josipa

- Poznati parovi kao npr. Mirko i Slavko poznati iz partizanskog filma, Dušan i Milica srpski car i carica ili parovi izvedeni iz Biblije kao što su Ivan i Petar, Filip i Jakov, Gabriel i Mihael, Ana i Marija

Ovakve kombinacije trebaju da podcrtaju povezanost vaših blizanaca. A da li vi to stvarno želite?


Jesu par ali nisu isti!

Blizancima često pristupamo manje individualno nego braći i sestrama različitog uzrasta i obično ih poredimo jedno s drugim tražeći sličnosti i razlike.

Roditelji uglavnom jako dobro znaju koliko su njihovi blizanci različiti, čak i a ko su jednojajčani. Međutim ostali naginju ka tome da ih konstantno porede i skloni su da kažu "isti su!", iako je možda jedino garderoba na njima u tom momentu ista.

Ali ne zamjerite ljudima oko vas, jer ako jednojajčane blizance obučete isto, namjestite im istu frizuru i još ih nazovete sličnim imenom, teško da će ih neko uspjeti razlikovati.

Ako uprkos tome želite da davanjem imena naglasite da s blizanci par, evo nekoliko prijedloga kako da to uradite na malo suptilniji način:

Izaberite imena koja su različita u izgovoru ali imaju isto ili povezano značenje

Mateja, Božidar, Teodor, Todor, Teodosije, Bogdan. Sva imena znače isto- "dаr Božji"

Stela i Luna. Oba imena su latinska imena nebeskih tijela i u prevodu znače zvijezda i mjesec.

Sofija i Atina. Sofija nagrčkom znači u "mudrost". U grčkoj mitologiji Atina je bila boginja mudrosti

Ili izaberite imena koja imaju suprotno značenje

Lejla i Lamija . Lejla znači "tamna noć" a Lamija ima značenje "svijetla, blistava"

Zahira i Hafija. Zahira je - vidljiva, jasna, a Hafija na arapskom znači - skrivena, tajna

Jasna i Tajana slijede istu logiku.

I za kraj jedna preporuka: ako jedno od blizanaca ima potpuno neobično ime, nemojte baš drugom od blizanaca dati neko ime koje se nalazi u top 10 na listi najučestalijih imena.

***

Ako želite da saznate nešto više o vašem imenu, ili želite da pronađete inspiraciju koje ime da date vašoj bebi, posjetite web portal www.znacenje-imena.com. Ova banka podataka sa preko 18.000 imena iz cijelog svijeta je tu da vam pomogne pri vašem izboru.

Ova stranica je projekat jedne mame koji je kreiran s ciljem da pomogne svim budućim roditeljima da lakše pronašu ime za svoje bebe. Pored toga, buduće mame i tate mogu saznati i nešto više o svom imenu.