fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

Najbolje savjete o roditeljstvu vam mogu dati samo oni koju su prošli kroz sve čari roditeljstva. Donosimo vam iskustvo jedne mame sa njenog bloga Čarapice koja je objasnila koje savjete bi voljela da je dobila od svojih prijatelja prije nego je postala mama:

Eh, kada bi se bebe rađale uz priručnik za rukovanje! Umjesto toga, danas raspolažemo tonama knjiga koje nam daju recepte za idealno roditeljstvo i odgajanje idealne djece. U toj trci da budemo idealni, što idealniji, podliježemo pritisku i nekim izmišljenim očekivanjima od roditeljstva.

Evo šta bih voljela da sam znala unaprijed i šta bi mi olakšalo prve dane i mjesece s bebom.

1. Sasvim je u redu ponekad biti iscrpljen i ne baš toliko oduševljen činjenicom da ste roditelj. Ok je osjećati umor, pa i nervozu. Niko nije savršen ni odmoran 24 sata dnevno, sedam dana u nedjelji. I to je OK.

2. Ako ne dojite, nije smak svijeta. Vaša beba ima sve šanse da bude zdrava, sretna i ispunjena kao i bilo koja dojena beba. Ne podliježite pritisku okoline, dali ste sve od sebe da uspijete. Postoji mnogo načina da sa bebom ostvarite ljubav i bliskost.

3. Pravilo od tri dana – meni je ovo pravilo bilo dragocjeno i sačuvalo mi je mnogo živaca i zdravog razuma (hvala mojoj dragoj drugarici). Šta god da muči vaše novorođenče, kroz koju god fazu da prolazi(te) – samo se sjetite – proći će za tri dana. I zaista je tako, vjerujte! Samo izdržite tri dana. Nakon toga vrlo vjerovatno dolazi neki novi problem, ali hej – bar nema više starog, zar ne?

4. Zapamtite – tako brzo rastu. Zapravo, ovo i nije nešto što vam niko neće reći. Vjerujem da ludite od tetki i baba koje vam po parku ponavljaju da “uživate u roditeljstvu jer oni tako brzo rastu”. I to baš u trenutku dok vaše dijete urla jer je iznenada riješilo da ne želi ni sekund više da provede u kolicima. Ali i sami znate – to je istina. Dok se okrenemo – hopla – naše veknice radosti nas više ne trebaju. Meni zaista pomaže da to s vremena na vrijeme ponovim sebi – uživaj dok si mu potrebna, uživaj dok ovako lako možeš da ga usrećiš.

5. Ne treba vam 56 bodića i 327 različitih aksesoara. Kad se samo sjetim koliko smo božanstvenih stvarčica dobili kada se D rodio. Znate li na šta se njegov “autfit” sveo prvih meseci? Na 5-6 (ne 56) bodića koje sam NAJLAKŠE mogla da mu obučem i svučem. Toliko sam ih rabila da sam insistirala da potpuno iste kupimo opet, samo u sljedećoj veličini. Kad smo kod toga, da spomenem i sljedeće:

6. Nema ništa loše u pozajmljivanju garderobe i opreme za bebu. Ili u kupovini polovne. Mi smo imali sreće da nam je bata od tetke ljubazno ustupio dosta svojih stvari pa jedva da smo nešto kupovali. I to je ooogromno rasterećenje budžeta. Da, znamo da vam je to prvo dijete i da želite za njega sve najbolje, ali evo surove istine – bebu baš briga u kakvim se kolicima vozi i kakvu odjeću nosi. Bebi trebaju rasterećeni, sretni i posvećeni mama i tata. I to je cijela nauka.

7. Ponekad ćete možda pomisliti “šta mi je sve ovo trebalo”. I to je sasvim ok. Već sljedeći osmeh koji vam vaša beba uputi natjeraće vas na strašnu grižnju savjesti zbog ove pomisli.

8. Nikada, ali NIKADA nemojte svoje dijete porediti s drugima. Možete donijeti potpuno pogrešne zaključke. Naročito to ne radite naglas. Vaše dijete to može da čuje.

9. Nikada sebe nemojte porediti s drugim majkama. Vi ste najbolja majka svom djetetu.

10. Ne osuđujte druge roditelje. Nikada se ne zna kada ćete se naći u možda identičnoj situaciji.

11. Fotografišite i snimajte svoju djecu što više. Redovno popunjavajte radosnicu. Ostavite svojoj djeci i sebi drage i vrijedne uspomene.

12. Opustite se. U prvim mjesecima sam mislila da će baš sve što uradim/ne uradim svojoj bebi ostaviti daleke, duboke i traumatične posljedice na nju. Bebe nisu baš tako nježne. Preskočena kupka ili plakanje tokom vađenja slinaca neće od vašeg djeteta napraviti emotivno oštećenu osobu koja neće htjeti da se kupa redovno. Obećavam vam.

13. Ne morate da poslušate i isprobate svaki savjet koji dobijete od rodbine/na ulici/u parku. Vjerujte sebi i svom osjećaju. Bebama nekad, umjesto eksperimenata, treba roditelj koji ih prati i poštuje.

14. Dopustite bebi da se isprlja. Tako najviše uči. I najviše uživa.

15. Izdvojte vreme za sebe. To nije sebično, to je neophodno. 

I na kraju, kao što je meni jedna teta u čekaonici doma zdravlja rekla, nakon što mi je sat vremena davala moguće i nemoguće savjete – ne slušajte savjete. Pa ni ove. Slijedite svoj osjećaj, i bićete sasvim dobro.