fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

porod_prirodni

Poznato je da se majčino mlijeko prilagođava potrebama rastuće bebe a novija istraživanja su dokazala da se sastav majčinog mlijeka prilagođava djevojčicama i dječacima.

Prvo istraživanje ovakve vrste je napravljeno 2010. godine koje je obuhvatilo 25 majki dojenčadi, 13 majki dječaka i 12 majki djevojčica od 2-5 mjeseci starosti.

Rezultati su pokazali raznolikost gustoće majčinog mlijeka a ono što je iznenadilo istražitelje jeste činjenica da je sastav najčinog mlijeka različit kod majki dječaka i majki djevojčica.

Dječaci dobivaju više kalorija!

Mlijeko majki dječaka sadrži više energije a dječaci u prosjeku dnevno dobivaju više oko 200 kalorija od djevojčica. Ova razlika u sadržaju kalorija zasnovana je na većem sadržaju proteina i masti, iako mehanizam kojim spol utječe na sastav mlijeka nije bio predmet istraživanja u studiji. 

Taj veći sadržaj energije u majčinom mlijeku za dječake se može povezati sa njihovom višom stopom rasta a poznato je da dječaci dobivaju više na težini od djevojčica. 

Viša stopa rasta (težina i dužina) dječaka u poređenju s djevojčicama prikazana je i u grafikonima rasta Svjetske zdravstvene organizacije, koji su zasnovani na razvoju dojenčadi koja su se hranila majčinom mlijekom. prirodan porod2016