fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

Vaša beba je već porasla? Kuća vam je tijesna zbog kutija i vrećica u koje odlažete dječiju odjeću,a ne planirate drugu trudnoću. Jeste li od onih koji poklanjaju stvari ili baš sve smatrate vrijednom uspomenom?

Postavili smo puno pitanja, a vjerovatno ste na mnoga dali pozitivan odgovor. Nema boljeg i korisnijeg načina da obradujete prijateljicu koja očekuje bebu ili poznanike, već da darujete očuvanu odjeću vaše bebe. Vrijeme prolazi, a ta odjeća će sve rijeđe biti nešto što ćete otpakivati, milovati i sjećati se šta je vaša beba nosila.

Ostavite si par uspomena

Sigurno je bilo dragih sitnica koje su plele bake, tetke, strine ili darivale drage osobe vašoj/vašim bebama. To si sačuvajte, jer to su unikati koji znače vama i vezuju vas za drage osobe. Bilo da se radi o prvom medi, slikovnici, džemperčiću ili cipelicama.

Organizujte staru odjeću

Najbolje bi bilo da odvojite odjeću po veličini. Ako ste bliski sa osobom kojoj želite darovati odjeću, pozovite je i odvojite odjeću. Majke uvijek budućim mamama mogu dati koristan savjet, kako prati odjeću, kako je spasiti od fleka i šta peglati, a šta ne. Ukažite im i na to šta ne treba da kupuju, jer će im beskorisno stajati u kući.

Nikako, ali nikako nemojte poklanjati pocjepane i uflekane stvari. To šalje pogrešnu sliku osobi kojoj želite pomoći. Ako je odjeća uflekana, negdje iscjepana, bolje je s iste skinuti dugmiće i odložiti je za smeće, nego povrijediti osobu kojoj darujete stvari. Malo je uvijek puno, tako da, nije bitno da li ćete pokloniti vreću puno neiskoristivih stvari, nego obrnuto.


Kabasta oprema

Imate viška krevetić, madrac, korpicu ili kolica, darujte ili prodajte za neku cifru koja je prihvatljiva vama i osobi koja bi rado od vas preuzela neku od stvari. Od novca koji ste dobili, kupite nešto novo za vaše dijete. Tako ćete dobiti prostor u kući, a i novac koji ćete uložiti u korisnu igračku ili opremu za vaše dijete. Svakako vodite brigu da su to iskoristive i funkcionalne stvari, jer ne želite da se nečija beba povrijedi ( ne poklanjajte stare auto sjedalice, stara kolica, stare igračke i sl. ), što bi moglo da ugrozi dječiji život.

Darujte stvari nepoznatoj osobi

Svjedoci smo neprilike i socijalne nepravde kojom je pogođeno stanovništvo naše države. Postoje brojna humanitarna udruženja koja na sedmičnoj bazi prikupljaju i odvoze odjeću i opremu onima kojima je ona zaista najpotrebnija.

Ukoliko nemate nekog kome bi trebale stvari ili oprema, uvijek se možete raspitati o osobi koja je slabijeg finansijskog statusa, a kojoj bi dobro došlo nešto od stvari koje biste rado darovali. Sjetite se koliko je vama pomoglo ili bilo drago što je neko darovao vaše dijete nečim svrsishodnim. Nema ništa ljepše nego obradovati nekog ko bi sve dao za svoje dijete, a nije u prilici.

(svezabebe.ba/Sutra.ba)