fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

beba_zima01

Zimski period ne bi trebao sprječavati roditelje da izvedu svoju bebu u šetnju ali je pritom važno ustanoviti kada je bebi ugodno a kada joj postaje hladno. Ukoliko dodirnete bebine ruke, bedra ili zadnji dio vrata, i ustanovite da su ti dijelovi hladni, bebi je vjerovatno hladno pa je trebate ugrijati ili pokriti.

Također, bebi može biti pretoplo ukoliko se znoji, ubrzano diše, i ako joj je koža oznojena i topla. U tom slučaju, otkrijte bebu ili joj skinite jedan sloj odjeće.

U slučaju da su samo ruke i noge hladne a beba nemirna, možda se jednostavno radi o tome da je beba gladna, žedna ili umorna.

zima

Nemojte pretjerivati

Iako ćete mnogo puta čuti zabrinuti komentar poput "Bebu treba utopliti, ručice su joj potpuno hladne!", nemojte odmah skakati s dekom ili još jednom jaknom.

Naime, toplinu bebe nije moguće ustanoviti samo po njenim ručicama ili nožicama, jer su one većinom hladnije od ostatka tijela, budući da beba još nema potpuno razvijen cirkulacijski sustav.

Jednako tako, ako je beba nekoliko puta kihnula, to ne mora značiti da joj je hladno. Možda joj smeta sunce ili je imala potrebu pročistiti nos. Isto vrijedi i za štucanje, koje je vrlo česta pojava kod beba i u većini slučajeva nema veze s osjećajem hladnoće.