fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

san

Nema ništa ljepše od bebe koja spava. Možda ste se nekad zapitali da li vaše bebe sanjaju i ako da, o čemu sanjaju? Mnogi pedijatri i terapeuti su pokušali dati odgovor na to pitanje.

Dr. Edward Kulich, pedijatar specijaliziran za navike spavanja beba i djece, autor knjige, The Best Baby Sleep Book, navodi da s obzirom da znamo da i bebe prolaze kroz REM, fazu sna povezanu sa snovima, možemo pretpostaviti da i dojenčad asimiliraju svoja dnevna iskustva. Za razliku od odraslih koji provode 25% sna u REM fazi, bebe provode polovinu spavanja u fazi sna.

Dnevna iskustva poput hranjenja, mirisa, osjećaja topline i ugode, gladi ili dosade se mogu naći u njihovim snovima. Također, bebe mogu sanjati i svoje roditelje, navodi dr. Alan Green, njujorški pedijatar, a ponekad njihovi snovi mogu nalikovati i na noćne more.

Bebe mogu proživljavati svoj plač tokom dana uzrokovan bolom, glađu ili osjećajem samoće.

Pošto bebe još uvijek nemaju razvijenu sposobnost govora, njihovi snovi su najvjerovatnije samo vizuelne prirode a niko sa sigurnošću ne može reći o čemu bebe tačno sanjaju jer su premalene da nam to i otkriju.