fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

uvodjenje-dohrane

Pravilna ishrana podrazumijeva ishranu koja vašoj bebi pruža optimalno sve hranjive elemente i omogućava joj dobar fizički, intelektualni, emotivni i socijalni rast i sazrijevanje. 

Osim toga pravilna ishrana je i ona ishrana koja djeluje preventivno na razvoj mnogih bolesti kasnijeg životnog doba, a tu prije svega spadaju dijabetes (šećerna bolest tip II), ateroskleroza, ishemijska bolest srca (infarkt srca), ishemija mozga (moždani udar), prerano starenje, povišeni krvni pritisak i druge.

Iz tih razloga savjetuje se da djeca do pune dvije godine treba da jedu hranu specijalno pripremljenu samo za njih. To ipak mogu da budu jela pripremljena i za cijelu porodicu, pod uslovom da se za bebu odvoji izvjesna količina prije nego se zajedničko jelo začini, posoli i-ili obradi na dodatni način, koji se ne preporučuje u obradi bebine hrane.

Kad spremate obroke za vašu bebu možete eksperimentisati sa raznim dodacima i kombinacijama. Ako zapamtite da su prženje na vrelom ulju i zaprške zabranjene, da se so i začini ne daju dojenčadi - onda imate malo prostora za greške.

Mnogi roditelji najčešće griješe kada njihova beba ima dobar apetit i brzu prilagodljivost na “hranu za odrasle” pa tretiraju bebu kao člana porodice koji može da jede sve, pa i začinjenu hranu.

Nažalost, ovo je velika greška koja će se iskazati kasnije, a cilj knjige "Kuvarski dnevnik bebe Marte" je upravo da se ovakvi stavovi promijene i prihvate bar osnove pravilne ishrane, ne samo bebe nego cijele porodice. Tako će svaki dan sa vašom bebom biti drugačiji i donositi nova iznenađenja i vaše bolje međusobno upoznavanje, i putem pripreme hrane i putem hranjenja. 

Više o ovome možete saznati u knjizi Kuvarski dnevnik bebe Marte, priručniku o uvođenju čvrste hrane bebama u kome se nalaze RECEPTI I SAVJETI ZA ISHRANU BEBE DO GODINU DANA.

***

Na našem portalu u rubrici "Recepti za mame i bebe" možete ekskluzivno pratiti neke od recepata iz knjige "Kuvarski dnevnik bebe Marte".

Više informacija o knjizi i narudžbi, pogledajte ovdje.