fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

sretne-mame

Da li ste se nekad zapitali kako su neke mame sretne i zadovoljne i bez problema se nose sa svim obavezama i izazovima majčinstva? Iako ne postoji recept za smirenost i sreću u svakom trenutku, donosimo vam deset tajnih mama koje su pronašle način da budu sretne i opuštene unatoč svim svakodnevnim obavezama i odgovornostima.

1. Uživaju u maženju i slatkim zagrljajima sa djecom

Dodir ima posebnu snagu a svaka mama će potvrditi da zagrljaj njenog djeteta učini da u potpunosti zaboravi na sve probleme i poteškoće sa kojima se suočava. Zagrljaj, poljupci i maženje opuštaju i mamu i dijete a kada je dijete sretno, mama ne može biti sretnija!

2. Redovno vježbaju

Dokazano je da bilo koja sportsko-rekreativna aktivnost pozitivno utječe na psihološko stanje, stoga mame koje redovno vježbaju budu smirenije i zadovoljnije. Bilo da se radi o laganoj šetnji sa bebicom, trčkaranje oko djeteta ili redovna fizička aktivnosti u teretani ili kod kuće, svakodnevna tjelovježba vam može činiti samo dobro, pa makar i 15ak minuta dnevno.

3. Provode mnogo vremena izvan kuće sa djecom

Svakodnevni izlasci sa djecom, čak i ako pada kiša, ove mame ispunjava srećom. Sam izlazak na svjež zrak, lagana šetnja i igra sa djecom vas može veoma brzo oraspoložiti a djeca će vam biti zahvalna!

4. Ne zamaraju se previše sa onim šta drugi misle o njima

Ovo predstavlja veliki izazov za sve mame. Ostaviti po strani šta drugi misle, bilo da se radi o rodbini, prijateljima, susjedima ili čak mamama/tetama u parku vam zaista može učiniti samo dobro. Svi su prepuni savjeta o ishrani, oblačenju pa čak i odgoju, ali ipak vi najbolje znate šta je dobro za vaše dijete.

5. Ne očekuju previše od sebe

Biti mama je sigurno najteži i najodgovorniji posao na svijetu. A i mame ponekad čine greške, i to je OK. Priznajte sebi da ste pogriješili i nastavite dalje. Ne očekujte previše od sebe i ne budite prestrogi prema sebi. Svako ima loš dan. Važno je da nastavite biti pozitivni i shvatiti da niko nije savršen.

6. Ne zaboravljaju druženja sa prijateljicama

Pored uloge majke, za mame je važno da provode kvalitetno vrijeme sa dragim osobama, svojim prijateljicama pogotovo ako su i one mame. Imati podršku drugarica je velika stvar i velika podrška u različitim situacijama. Njegovanje prijateljskih odnosa je od iznimne važnosti jer takva prijateljstva su zlata vrijedna!

7. Trude se naučiti djecu da budu samostalna

Mame sebi mogu uvelike olakšati mnoge stvari ako svoju djecu od najranijeg doba krenu učiti osnovnim vještinama koje ih mogu što prije osamostaliti. Očekujte realne stvari od svog djeteta, npr. ako imate dvogodišnje dijete, potaknite ga da pospremi svoje igračke, četverogodišnjak može skloniti suđe sa stola. Na taj način će se i dijete osjećati korisnim a i vi!

8. Odvajaju vrijeme za ono što ih zanima

Omiljeni hobi može zaista pomoći da se osjećate korisnom ali isto tako i ispunjenom. Kada radite ono što volite, to vas dodatno motiviše i čini vas boljom ženom, majkom i suprugom.

9. Cijene male stvari

Kada imate jedno ili više djece, zaista je posebna nagrada kada možete otići kod frizera, kozmetičara ili na kratki ručak sa suprugom ili dragom osobom. Uživajte u tim posebnim trenucima, neka vas one čine sretnim jer život čine male stvari.

10. Provode kvalitetno vrijeme sa svojom muškom polovicom

Iako možete biti umorni od svih obaveza, poslovnih i dječijih, zaista je važno provoditi kvalitetno vrijeme sa svojim partnerom, učiniti jedne drugima sretnim. Ponekad je dovoljan samo jedan osmijeh da razveselite svog supruga a odmah ćete i vi biti sretniji.