fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

bebazima

Mnogo roditelja ne izvode bebe rođene zimi van sve do proljeća kako bi spriječili moguću prehladu. Donosimo vam nekoliko razloga zašto biste trebali prošetati sa novorođenom bebom zimi nakon nekoliko sedmica.

- Beba će se lakše prehladiti u malom prostoru u koji ulaze odrasli i starija djeca koji donose različite uzročnike infekcija.

- Za bebu nije zdravo udisati ustajali zrak kao što je to slučaj sa odraslima.

- Dijete se treba postepeno naviknuti na uslove u kojima će živjeti. To znači da beba smije i treba ići u šetnju i zimi ali prije toga je potrebno osigurati određene uslove.

Kada izvesti bebu u prvu šetnju?

Ako je vanjska temperatura iznad 15 stepeni, bebu mlađu od šest sedmica smijete iznositi u laganu šetnju, pogotovo ako je sunčan dan i ako ste bebu adekvatno obukli. 

Ako je ipak temperatura malo niža, sačekajte da beba napuni šest sedmica jer u tom periodu se razvija termoregulacijski centar u mozgu. Nakon šest sedmica, bebu možete izvesti na nisku temperaturu oko nule na pola sata ali samo ako je dan lijep, bez vjetra i ako je beba pravilno obučena.

Najvažnije jeste da bebicu obučete u skladu sa vremenskim prilikama i prepreke za kratku šetnju po lijepom zimskom danu nema.