fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

alergija-hrana

Prve alergijske reakcije mogu se pojaviti već na samom početku uvođenja čvrste hrane, prilikom davanja instant mliječnih kaša sa rižom ili sa kukuruzom. U tom slučaju neophodno je datu kašicu isključiti iz upotrebe, a bebi davati  kombinaciju bebi riže i majčinog mlijeka ili nekog adaptiranog hipoalergijskog mlijeka (HA), jer je ovdje najvjerovatnije alergen mliječna komponenta instant kaše.

Ukoliko se pojavi alergija na neku drugu hranu, odnosno namirnicu, ona se isključuje iz upotrebe u početku na neki period, a ako zatreba, nažalost i zauvijek.

Svakako dobro je nakon par nedjelja ili mjeseci probati djetetu dati dotičnu kašu ili namirnicu ponovo, u jako malim količinama, te da se opet isprati reakcija, jer se zna dogoditi da dijete jednostavno „izraste“ i da se alergijska reakcija na datu hranu više ne javlja.

Više o ovome možete pronaći u knjizi Kuvarski dnevnik bebe Marte, priručniku o uvođenju čvrste hrane dojenčadi u kome su dati savjeti i recepti za prvih 100 dana uvođenja čvrste hrane dojenčadima.