fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

krav

Nutricionistica u bolnici univerziteta Suleyman Demire u turskom gradu Isparta Aliye Carus je, u izjavi za agenciju Anadoliju, kazala da djeca trebaju unositi velike količine mlijeka i da ono - zbog proteina, kalcija, vitamina i fosfora koje sadrži - igra važnu ulogu u ishrani. 

Ona je ipak istakla da prevelika količina kravljeg mlijeka za bebe nosi i određene opasnosti i rizike jer određena količina minerala u mlijeku sprečava apsorpciju drugih vitamina i minerala poput željeza.

"Kada se unosi željezo u organizam, ne smiju se unositi namirnice koje sprečavaju njegovu apsorpciju, a to su mlijeko i mliječni proizvodi. Dakle, kada se bebama mlađim od godinu dana daje previše mlijeka, to uzrokuje nedostatak željeza odnosno anemiju", kazala je Carus i istakla da se kravlje mlijeko ne preporučuje davati bebama mlađim od godinu dana

Ona je istakla da nedostatak željeza uzrokuje umor, slabost i gubitak apetita.

Doktor Harun Tepeli je kazao da se bebama koje se prestanu hraniti majčinim mlijekom može davati jogurt umjesto mlijeka, te da jogurt ne blokira unos željeza u tolikoj mjeri poput mlijeka.

Izvor: Agencija Anadolija