fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

iznervirana-mama

Stvarno, i te majke! Šetaju svoju malenu dečicu po ulici kao da su glavne! Smeškaju se, sretne su! Otkad sam postala mama i sa istima se družim, primetila sam da postoje određeni šabloni i izjave kojima brzinom svjetlosti možete da jednoj novopečenoj roditeljki skinete taj zadovoljan smješak s lica. Evo spiska, u slučaju da vam zatreba. 

1. “Nemaš mlijeka/loše ti je mlijeko.”

Rečenice koje se odnose na količinu i kvalitet mlijeka su pun pogodak! S njima nema promašaja – stopostotan učinak imaju da majku tog sirotog, gladnog djeteta vrate na nulu. Još bolje će djelovati ako pritom ispipate njene dojke uz zabrinuto klimanje glavom i coktanje. 

2. “Gladan je.”

Ova izjava ide pod ruku s prethodnom, ali njena prednost je što se može koristiti i kasnije, kada dijete počne da jede čvrstu hranu. Naročito je efektna kada dijete plače i ne može da se smiri, onda bi je trebalo ponavljati na svakih pet minuta, uz zabrinut izraz lica.

3. “Hladno mu je.”

Kako bi majka uopšte mogla da zna da obuče svoje dijete? Naravno da joj na to treba na vreme ukazati. Najbolje i najefektnije ćete učinak postići ukoliko se ne obratite samoj majci. Nju ignorišite. Zabrinuto i umiljato pipnite djetetu nožice i upitajte ga: “Pa tebi mama nije obukla čarapice?”. Isto ponoviti i za kapu, jaknu, džemper. Učinak zagarantovan. 

4. “Kako smo mi, pa šta vam fali.”

Isticanje generacijskog jaza i manjkavosti novih metoda je uvijek djelotvorno. Naročito naglasak stavite na ovo “šta vama/nama fali”. Pritom ne ostavljajte mjesta da vam sirotica zaista odgovori na pitanje, jer – šta ona zna. 

5. “Ne navikavaj ga na ruke.”

Na vrijeme upozorite novopečenu mamu da je njen zamotuljak radosti zapravo mali manipulator, koji će joj život zagorčati ukoliko ga bude navikla na zagrljaj i nježnost. Jer, ima li gore kazne od NOŠENJA sopstvenog DJETETA? 

6. “E sad jednog bracu/seku da ti rodi mama.”

Budite oprezni. Ova rečenica ima efekta samo ukoliko se izgovori neposredno nakon porođaja, do mjesec dana. Jer ništa žena više ne voli da čuje nakon porođaja nego prijedlog da odmah ponovi iskustvo. 

Ovo je bio ubrzan kurs za početnike. Za napredni nivo možete koristiti rečenice poput: 

- “Još ne govori/hoda/pravi origami? Moj Pera je to sa 4 i po mjeseca uveliko radio!” 

- “Ima nepuna dva mjeseca i JOŠ ga niste stavili na tutu? Kasnite!” 

- “Uživaj dok je tako mali, kasnije će ti ovo nedostajati.”    

Uživajte u posmatranju iznerviranih izraza lica! Javite nam kako savjeti djeluju!

Izvor: Carapice/Blog o roditeljstvu