fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

zimska-ljetna-beba

Da li ste ikada razmišljali kako godišnja doba u kojem su bebe rođene utječu na njihov rast i razvoj? Novo istraživanje pokazuje povezanost mjeseca rođenja bebe i načina njenog razvoja. Istraživači napominju da ovo istraživanje nije povezano sa astrologijom u bilo kojem pogledu.

Istraživanje je provedeno sa 47 zdravih beba (dječaka i djevojčica) koja su bile podijeljene u dvije grupe: bebe rođene u periodu od juna do novembra (ukupno 16 beba) i bebe rođene u periodu od decembra do maja.

Kada su ove bebe napunile 7. mjeseci, istraživači su posmatrali njihove pokrete, motoričke vještine usmjeravajući se na trenutak kada su ove bebe počele puzati. Bebe u prosjeku počnu puzati oko 31. sedmice života.

Rezultati su pokazali da bebe rođene u zimskom periodu su počele puzati malo ranije, sa navršenih 30. sedmica života dok su bebe rođene u ljetnom periodu počele puzati nešto kasnije, u 35. sedmici života.

Istraživači su naglasili da nije bilo razlike između dječaka i djevojčica u fazi tzv. početnog puzanja.

Zašto je ovo važno za roditelje?

Zaključak ovog istraživanja jeste da roditelji ne bi trebali uspoređivati svoju djecu sa drugom djecom već bi se trebali usredotočiti na jedinstven razvoj njihove bebe. Ono što bi trebalo uspoređivati jeste kako se njihovo dijete razvija iz sedmice u sedmicu kako bi primjetili napredak.