fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

mitovi-bebe

Kada dobijete bebu, mnogo stvari vam nije jasno i sigurno imate mnogo nedoumica. Donosimo vam četiri mita i njihova obrazloženja kako bismo vam olakšali prve dane roditeljstva.

Mit broj 1: Bebe se moraju kupati svaki dan

Svakodnevno kupanje smanjuje vlažnost sa bebine osjetljive kože što je može učiniti suhom i iritiranom. Ono što je važno jeste da bebi svakodnevno osvježite pelensko područje, vrat, rukice i noge a kupati je možete svaki drugi dan ili par puta sedmično. Ako vašoj bebi toliko prija kupanje, smanjite sapunicu koja joj može isušiti kožu.

Mit broj 2: Bebe trebaju imati stolicu svaki dan

Novopečeni roditelji često misle da beba ima problema sa stolicom ako ne kaki svaki dan ali je to individualno kod bebica u dobi od 2. do 3. mjeseca života. Neke bebe kake nekoliko puta dnevno a neke nekoliko puta sedmično. Dokle god vaša beba napreduje i normalno jede, nema razloga za brigu.

Mit broj 3: Bebe koje rano prohodaju ili progovore su prirodno nadarene

Naučne studije nisu dokazale povezanost između talenta i prijevremenog prohodavanja i progovaranja kod djece. Svako dijete ima vlastiti ritam razvoja a talenat ili sklonost prema određenim stvarima u ovom periodu nije naučno dokazana.

Mit broj 4: Ukoliko dodirnete bebinu fontanelu, možete joj oštetiti mozak

Fontanela ili mekana tačka na prednjem dijelu bebine glavice je mekani prostor između kostiju glave koja pulsira. Ona često djeluje zastrašujuće ali ona se postepeno smanjuje i zatvara a bebin mozak je dobro zaštićen.prirodan porod2016