fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

arijana-pilates

Pilates značajno mijenja izgled vašeg tijela, kako se ono osjeća i ponaša. Gradi snagu bez dodatnog napora, stvarajući vitko tijelo sa zategnutim butinama i ravnim stomakom. On uči tijelo dobrom držanju i jednostavnim, gracioznim pokretima.

Pilates poboljšava fleksibilnost, snagu i ekonomičnost kretanja. On čak može pomoći u ublažavanju bola u leđima.  Profesionalni plesači koriste dobrobiti Pilatesa već decenijama. Vrhunski atletičari ga koriste za snagu, fleksibilnost i prevenciju povreda. Holivudske zvijezde i supermodeli ga koriste da bi održali dobar izgled.

Čudo? Ne baš... Razvijen iz, prije svega, tehnika za rehabilitaciju, Pilates je bezbjedan, suptilan sistem vježbi pri čemu se koriste strunjača ili odgovarajuća oprema, koji će vam pomoći da izgledate i da se osjećate najbolje što je moguće.

Predstavljamo vam nekoliko koristi od vježbanja Pilatesom: 

•   Osvježavajući trening za duh i tijelo 

Pilates povezuje duh i tijelo. Naglašavajući značaj pravilnog disanja i držanja kičme i koncentrišući se na lagane, usporene pokrete, postajete svjesni svoga tijela - kako se ono osjeća, gde je u prostoru i kako da kontrolišete njegove pokrete. Kvalitet pokreta se postiže uzastopnim ponavljanjem. Pravilno disanje je ključno i omogućava da izvedete pokrete s maksimalnom snagom i efikasnošću. Posljednje ali ne manje važno - sposobnost da pravilno dišete može umanjiti stres!  

•  Dobićete zategnute i fleksibilne mišiće na dug rok 

Uobičajeni treninzi obično dodvode do stvaranja kratkih, nabildovanih mišića, koji su najviše skloni povredama. Pilates ih isteže i jača, poboljšavajući njihovu elastičnost. Tijelo izbalansirane snage i fleksibilnosti je manje sklono povredama!  

•    Razvijte snažno jezgro - ravan stomak i jaka ledja 

Pilates vježbe stvaraju snažno "jezgro" ili centar tijela. Ovo jezgro se sastoji od dubljih stomačnih mišića i mišića duž kičmenog stuba. Kontrola jezgra se postiže povezivanjem.  

vjezbe-bebe-mama

•    Kreirajte ravnomjerno zategnuto tijelo i spriječite sportske povrede 

Uobičajenim  vježbanjem slabi mišići obično postaju slabiji, a jaki još jači. Rezultat toga je mišićni debalans - osnovni preduslov povreda i hroničnog bola u leđima. Pilates dijeluje na cijelo tijelo, čak i zglobove i stopala. Nijedna grupa mišića nije previše ili premalo izvježbana. Vaša cijelokupna muskulatura je podjednako izbalansirana što pomaže da uživate u svakodnevnim aktivnostima i sportu, još lakše i sa manje šanse da se povrijedite.  

•    Naučite efikasne načine kretanja 

Pilates vježbe djeluju na nekoliko grupa mišića odjednom kroz lagane, kontinuirane pokrete. Razvijajući odgovarajuće tehnike, možete da naučite tijelo da se kreće na bezbedniji i efikasniji način - što je od neprocenjive vrijednosti za oporavak od povreda, sportske rezultate, dobro držanje i dobro zdravlje.  

•    Budite sigurni i bezbjedni 

Nijedan drugi sistem vježbi nije toliko nježan prema vašem tijelu, istovremeno ga izlažući napornom treningu. Mnoge vježbe se izvode u sjedećem položaju i  manje su intenzivne. Pilates je toliko bezbjedan da se koristi u fizikalnoj terapiji povreda u rehabilitacionim centrima.  

•   Prihvatite izazov 

Pilates je veoma fleksibilan način vježbanja. Postoje različiti nivoi težine vježbi od početnog do naprednog. Počnite sa treningom koji vam sada najviše odgovara i povećavajte intenzitet kako stičete bolju kondiciju. 

Za portal svezabebe.ba piše

Arijana Baždarević, diplomirani trener sporta i pilates instruktor