fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

pravila-dohrane

Uvođenje nemliječne dohrane prije četvrtog mjeseca starosti bebe je NEPOTREBNO, a nakon šestog mjeseca NEOPHODNO. Evo nekih pravila u vezi uvođenja čvrste hrane.  

1. Svaka NOVA NAMIRNICA se uvodi pojedinačno na 3-4 dana, u početku malo, a potom se količina postepeno povećava do punog obroka. Nove namirnice se daju uvijek u kasno prijjepodne, podne ili rano poslijepodne kako bi se do večernjih sati ispratila djetetova reakcija na ovu namirnicu.

2. Ukoliko se kod djeteta neposredno nakon jela, ili nešto kasnije ALERGIJA NA HRANU, treba obustaviti davanje dotične namirnice i naknadno kontaktirati ljekarsku službu.   

3. HRANA se na početku daje specijalnim kašičicama za bebe, sa vrhom prekrivenim mekanim materijalom i sa dugačkom drškom. Nakon uvođenja čvrste hrane može se i mora započeti sa davanjem prokuhane VODE i to kašičicom, kasnije iz čaše.

4. Bebu NE HRANITI dok priča, plače, leži, hoda trči ili se igra. HRANITI bebu isključivo u sjedećem položaju i to tako da uvijek može da vidi lice osobe koja je hrani, a poželjno je da dijete jede za stolom sa ostalim članovima porodice. 

5. U prvoj godini djetetovog života u njegovoj ishrani NE TREBA KORISTITI šećer i vještačke zaslađivače, med i proizvode od meda, čokoladu i slatkiše, bjelance, kikiriki (štapiće sa kikirikijem, smoki…), orahe, lješnake, bademe, plodove mora, sjemenke, kokice, čips, mineralnu vodu i gazirane napitke.  

Više o ovome možete pronaći u knjizi Kuvarski dnevnik bebe Marte, priručniku o uvođenju čvrste hrane dojenčadi u kome su dati savjeti i recepti za prvih 100 dana uvođenja čvrste hrane dojenčadima.