fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

dojenje-carskirez

Nakon carskog reza potrebna Vam je veća pomoć pri postavljanju djeteta na dojku. Ukoliko ustrajete i dobijete pomoć možete kao i nakon prirodnog poroda dojiti svoju bebu. 

Svjetska Zdravstvena Organizacija preporučuje isključivo dojenje prvih 6 mjeseci. To znači ne davati bilo kakvu drugu hranu ili tekućinu osim majčinog mlijeka, i nakon toga uz odgovarajuću dohranu dalje dojiti do starosti od dvije godine i duže.  

Bio je carski rez 

Moguće je da ste i prije poroda znali da ćete se poroditi carskim rezom, ili ste u toku poroda iznenađeni s tim. Osjećaje koje sad imate mogu biti jako različiti i pomiješani. Možda ste ljuti ili tužni zbog izostanka osjećaja prirodnog rađanja i istovremeno zadovoljni ako je sve dobro prošlo.

Ponekad se javi osjećaj „stranosti/ne pripadnosti“ prema djetetu, i to je normalno. Blizak kontakt sa djetetom u toku dojenja Vam može pomoći da se snađete sa onim što ste doživjeli i da se prepustite odnosu sa Vašom bebom.  

Rooming In 

Nakon carskog reza ako ste Vi i Vaša beba zdravi moguć je Rooming In. Tako se vas dvoje možete bolje upoznati; dojenje na zahtjev koje se savjetuje je jednostavnije. Možda je moguće da u početku Vaš partner ili neka druga bliska osoba ostane uz Vas i pomogne Vam oko brige o djetetu i postavljanja djeteta na dojku. Ako imate krevet uz zid sobe, ili krevet koji ima ogradu, dijete može ležati i pored Vas, bez da ga Vi morate držati.  

Lijekovi 

Danas za skoro sve bolesti postoje lijekovi koji se mogu uzimati za vrijeme dojenja i sa kojima možete nastaviti dojiti. Razgovarajte o tome sa svojim liječnikom/liječnicom, ako su Vam potrebni lijekovi protiv bolova, antibiotici ili drugi lijekovi.  

Hormoni dojenja 

Pri svakom dojenju se izlučuju hormoni koji ne djeluju samo u dojci. Kroz hormon Oksitocin povlači se materica. To pospješuje vraćanje organa na staro i zarastanje rana.

U prvim danima možete osjetiti prožimanje, to će ubrzo prestati. Hormon Prolaktin djeluje opuštajuće i pomaže Vam kroz to da se smirite i odmorite.  

beba-ljubav

Nadolazak mlijeka 

Nadolazak mlijeka je uslovljen hormonima i doćiće u svakom slučaju, po pravilu 2-3 dan nakon proda, a kod carskog reza ponekad i malo kasnije. Često dojenje od poroda pospješuje produkciju mlijeka i olakšava nadolazak mlijeka.  

Stavljanje djeteta na dojku 

Na početku je stavljanje djeteta na dojku za Vas malo nezgodno, dok se ne budete mogli slobodno kretati. Imaćete više vremena i mira da svoje dijete postavite na dojku ako je ono pored Vas ili ako Vam ga neko približi/donese čim on počne da okreće glavicu ili cmokće i tako pokazuje da želi na dojku. Neka Vam pomognu pri stavljanju djeteta sve dok se Vi ne budete osjećali sigurnom.  

Vrijeme prvog stavljanja djeteta na dojku 

Kod epiduralne anestezije s medicinskog stava ništa ne govori protiv toga da se dijete odmah postavi na dojku; najbolje je da se o tome dogovorite sa zdravstvenim osobljem. Nakon opće anestezije dijete možete staviti na grudi čim ste Vi dovoljno budni za to. Mala doza ostatka anestetika neće smetati Vašem djetetu.  

Ugodne pozicije/položaji za dojenje:

Postoje različiti položaji u kojima možete udobno dojiti i nakon carskog reza, bez da opterećujete ranu. Jastucima možete dodatno zaštititi ranu.  

1. Dojenje ležeći na boku 

Lezite udobno na jednu od strana. Glavu poduprite jastucima na visinu ramena, možda i leđa. Stavite jedan jastuk ispred rane. Blago savijte noge. Beba leži okrenuta Vama, stomak na stomak, sa ustima u visini bradavice.  

2. Dojenje na leđima 

Vi ležite na leđima, glava i ramena su Vam poduprijeta sa jastucima, noge savijene u koljenu ili sa jastukom ispod koljena. Dijete leži poprečno na Vašem tijelu (stomaku), daleko od rane, usta na bradavici.  

3. Sjedeći sa strane 

Sjedite, leđa i noge dobro oslonjeni. Dijete leži na jastuku pored Vas, sa nogama prema nazad, ustima ispred bradavice, tako da mu je lice okrenuto prema dojci i ono ne mora okretati glavu.  

4. Položaj kolijevke 

I ovdje sjedite dobro naslonjeni. Dijete je u Vašem naručju poprečno položeno ispred Vas, tako da mu se usta nalaze ispred bradavice. Jastuci će vam pomoći da zaštitite ranu i da dijete podignete na odgovarajuću visinu.  

Već nakon kratkog vremena 

Kod dojenja neće biti razlike između Vas i majki koje su prirodno rodile.  Svi opći savjeti za dojenje vrijede isto za sve dojilje: kako Vaša beba najbolje može prihvatiti dojku, kako često dojiti i koliko dugo, kada je dobro početi sa dohranom itd. 

Izvor: Centar „Fenix“, Emina Majdankić, IBCLC/bhmama.org