fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

trudnoca hrana

Hormoni mijenjanju okuse i želju za nekom hranom. Jaka žudnja može značiti i  nedostatak određenih nutrijenata, kao na primjer - ako trudnica žudi za  čokoladom vrlo vjerojatno joj nedostaje ugljikohidrata. 

Razlozi žudnje za određenom hranom u trudnoći mogu biti različiti - hormoni,  pojačana osjetila njuha i okusa, ali i potreba za dodatnim kalorijskim unosom i  nutrijentima. 

Sve to nije čudno jer u devet mjeseci trudnoće organizam majke radi punom  parom. Univerzitet u američkom Connecticutu napravilo je istraživanje koje je  pokazalo da se u raznim stadijima trudnoće mijenjaju i želje vezane uz prehranu. 

Nedostatak nutrijenata  

U trudnoći se zna dogoditi da žene koje su obožavale meso postanu vegetarijanke  ili da im najdraža hrana odjednom postane nepodnošljiva okusa. Dok su gorke i  namirnice jakog okusa odbojne u prvom tromjesečju, želja za slanom i kiselom  hranom pojačava se u drugom i trećem tromjesečju. 

Nije u potpunosti jasno zašto se preference za određenim namirnicama tokom  trudnoće mijenjaju, ali se pretpostavlja da tijelo traži slaniju hranu, poput čipsa,  jer je bogata natrijem koji je potreban kako bi se nadoknadio veći volumen  krvi (do čak 50 posto više). Jedan od razloga žudnje za hranom može biti određeni  nutritivni deficit. 

Ako trudnica ima jaku želju za čokoladom, moguće je da joj nedostaje ugljikohidrata, dok potreba za sladoledom može značiti nedostatak ugljikohidrata,  ali i bjelančevina. Pri deficitu folne kiseline može se javiti potreba za zelenim  povrćem, a manjak vitamina B stvara želju za pivom. Želja za mesom može biti i  odgovor na pojačanu potrebu za bjelančevinama i željezom. 

Zdrave alternative 

Žudnja za slanim i kiselim, primjerice kiselim krastavcima, može upozoravati na  potrebu za natrijem i kalijem.  Željezo je iznimno važno u trudnoći jer pomaže prenositi kisik do ćelija, a ujedno  je dio građe mišića te pomaže regulirati rast ćelija. Cink pokreće enzime i  izgrađuje DNK. Ako trudnica ne može bez krekera, štapića ili slanaca, treba voditi  računa o tome da slana hrana zbog zadržavanja vode u organizmu može izazvati  otečenost.  Ipak, nije sve uvijek nadoknađivanje onoga što vam nedostaje. Ponekad se radi  samo o želji. Zato ako žudite za slatkišima, ne posežite za čokoladom, kolačima i  tortama svaki put, jer svježe i suho voće mogu biti odlična zamjena. Tamna čokolada je bolji izbor od obične jer sadrži antioksidanse. Kako trudnoća  napreduje, želja za određenom hranom slabi, a najvažnije je tijekom cijele  trudnoće slušati svoje tijelo, ali i hraniti se raznoliko i uravnoteženo. 

Pika je težak poremećaj prehrane 

Opasnija vrsta žudnje, pika ili geofagija je stanje u kojem se jede nešto što nije  hrana (boje, glina, kreda, papir...). Ovo je ozbiljan poremećaj koji može rezultirati  trovanjem ili neurološkim oštećenjem djeteta. Mogući uzrok ovakvom ponašanju  je izraziti manjak nekog nutrijenta, ali to objašnjenje nema naučnu podlogu.  Prvenstveno se kao mogući uzrok navodi manjak određenih minerala, kao što su  željezo i cink. 

Tijelo se samo štiti 

Gorko je većini žena odbojno u prvom tromjesečju, a pretpostavlja se da to štiti  od konzumiranja alkohola tijekom kritične faze fetalnog razvoja. Averzija prema gorkom smanjuje se u trećem tromjesečju, kad je kritična faza fetalnog razvoja već završena.


FamiCord web banner


prirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos