fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

bi1
 

Gracie ima autizam koji joj je dijagnosticiran u 5. godini života i od tada ovo stanje utiče na gotovo svaki aspekt života u njenoj porodici. Međutim, studija na Duke Univerzitetu u Sjevernoj Karolini, SAD, daje nadu porodici Gregory kao i mnogim drugim porodicama koje vode bitku protiv autizma.

U studiju je uključeno 25-ero djece oboljele od autizma, uključujući i malu Gracie, da bi se utvrdilo da li transfuzija sopstvene krvi iz pupčane vrpce koja sadrži matične ćelije koje su veoma dragocjene, može pomoći u liječenju autizma kod ove djece.

Međutim, za porodicu Gregory promjene kod njihove kćerke su značajne i za njih ogromne. Njen napredak se ocjenjuje sa oko 8 ili 9 gledajući na skali od 1 do 10. Ona je čak počela i da pohađa redovnu školu i to uspješno, što njeni roditelji nikada nisu mislili da će se desiti. 

Dr. Kurtzberg vodeći stručnjak u liječenju matičnim stanicama

Jedna od glavnih istraživača ove studije je prof. dr. Joanne Kurtzberg (Duke Univerzitet, Sjeverna Karolina, SAD). Prof. dr. Kurtzberg je svjetski poznat stručnjak u oblasti primjene matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce kod djece oboljele od raka, krvnih i metaboličkih bolesti.

bi2

"Uspjeli smo da pokažemo da transplantacija krvi iz pupčane vrpce spašava život, kao i da poboljšava neurološko stanje djece sa nekim od ovih oboljenja", kaže dr. Kurtzberg. Prije oko 10 godina njena laboratorija je započela klinička ispitivanja djece s cerebralnom paralizom, čiji su roditelji sačuvali krv iz pupčane vrpce. I ovdje su zapaženi pozitivni rezultati.

Porodica Gregory se nada da će trenutna studija dovesti do uspjeha, te da će njeni rezultati ugledati svjetlo dana u procesu liječenja djece s autizmom svuda u svijetu.

Čuvanje matičnih ćelija iz pupčane vrpce dostupno i u BiH

Danas roditelji koji žele da ostave matične ćelije imaju izbor između različitih banaka za matične ćelije. Nije dovoljno da se krv iz pupčane vrpce samo zamrzne, već se mora osigurati da matične ćelije u slučaju potrebe mogu da budu upotrebljene za transplantaciju.

bi3

FamiCord Grupa, koju u regiji zastupa u kompanija Bio Save d.o.o. je mreža banaka pupčane krvi koja nudi skladištenje visokokvalitetnih uzoraka matičnih ćelija širom Evrope i posjeduje 8 laboratorija za obradu matičnih ćelija. Uz kupovinu Stemlaba (Crioestaminal) u Portugalu, koja je upravo završena, FamiCord je postala najveća banka matičnih ćelija u Evropi. U FamiCord bankama čuva se više od 355.000 uzoraka pupčane krvi, tkiva pupčanika, krvi iz placente i drugih bioloških materijala djece iz čitave Evrope.

Sve FamiCord institucije rade pod AABB certifikatom. Laboratorije koje posjeduju AABB akreditaciju imaju najveći nivo kvaliteta za procesuiranje i testiranje krvi iz pupčanika i kontinuirano teže ka novim poboljšanjima.

Akreditacijski program od strane AABB garantuje najveći standard za prikupljanje, procesuiranje i skladištenje u posebnim referentim imunohematološkim laboratorijama, te za terapijske primjene (terapije sa pupčanom krvi). FamiCord Group je do sada imao 1.987 liječenja matičnim ćelijama od toga 1.082 liječenja matičnim ćelijama iz pupčane krvi i pupčanika što je čini neprikosnovenim liderom na evropskom tržištu. 

Svojim istraživanjima, FamiCord banka stalno unapređuje upotrebu i kvalitet matičnih ćelija iz pupčane vrpce. Na osnovu dugogodišnjeg iskustva ova banka je priznata kao autoritet broj jedan u čuvanju matičnih ćelija iz pupčane krvi kao i tkiva pupčane vrpce.


Sve dodatne informacije možete dobiti od kompanije Bio Save d.o.o. putem njihove web stranice www.biosave.ba, upitom na e-mail adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili putem kontakt telefona +387 33 200 800 ili +387 61 998 773.