fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

refleksologija-zubici

Postoje periodi u odrastanju djece u kojima mamin poljubac i zagrljaj nisu dovoljni za utjehu. Takav je, za neke bebe i djecu, svaki period izrastanja zubića. Refleksologija spada u one prirodne, jednostavne i efikasne načine na koje možete brzo pomoći, ublažiti bol i druge prateće simptome.  

Koje refleksno područje treba stimulisati?

Refleksno područje desni nalazi se na prstićima – lijevim za lijevu i desnim za desnu polovinu desni. Palčevi imaju  jedan, a ostali prsti dva zgloba. Desni su predstavljene onim najdonjim (na palcu jedinom zglobu). Stimulisati ih trebate svojim palcem, a njime se kao gusjenica detaljno kretati s jednog na drugi kraj kosti i to na donjoj strani stopala.  

Zglob na dva mala palca, predstavlja mikropodručje cijelih desni i u suštini je sasvim dovoljno da se koncentrišete samo na njih. Ako pak želite, možete biti i sasvim precizni – za dvojke stimulisati refleksno područje desni na kažiprstu, za mliječne trojke na srednjm prstu one strane tijela na kojoj novi zub izrasta itd.

Istu tehniku možete koristiti i kasnije, kada vaš mališan bude posjećivao zubara ili ga bude bolio zub, i to na prstima ruku! Možete svoje dijete naučiti da na palcu stimuliše refleksno područje desni (zglob) na onoj strani tijela na kojoj se problematični zub nalazi. Ovo važi i za vas roditelje, naravno!

Dok sjedim na stolici svoje stomatologinje, uvijek na palcu stimulišem refleksnu zonu područja na kojem radi, bez obzira na to šta radi!  

refleksne-tacke

Budući da ono što mi vidimo na površini tijela (crvene, natekle desni, na primjer) nije jedino što se u tijelu dešava u toku procesa izrastanja zubića, preporučujem vam stimulaciju refleksnih zona cijelog tijela (cijelog stopala, dakle, na obje njegove strane). Njome ćete podstaći krvotok, protok limfe i imuni sistem, centralni nervni sistem i protok vitalne energije meridijanima. Ovo će, sve zajedno, dovesti do povrata ravnoteže u cijelo tijelo, potpomoći cijeli proces, značajno ublažiti ili ukloniti bol i nelagodu, umiriti dijete i pomoći mu da spava. 

Koliko dugo stimulisati refleksne tačke?

Dovoljna će biti petominutna stimulacija svakog od dva mala stopala, blagim kretanjem ruba vašeg palca (pokretima gusjenice). Preporučujem vam da za tu priliku koristite neko prirodno, biljno ulje iz biološkog uzgoja. Sasvim su dovoljne 2-3 kapi maslinovog ulja koje već sigurno imate kod kuće.  

Djeca jako lijepo reaguju na dodir i jako vole refleksologiju. Neki roditelji biraju da mala stopala stimulišu dok dijete spava i to je, također, sasvim uredu, a efekat isti.

Za portal svezabebe.ba piše,
Asja Gavrilescu, Refleksologinja

***
Vezani savjeti:

Masaža – iscjeljujući dodir za vas i vašu bebu

Refleksologija za bebe (a pomalo i za roditelje)

Kako pomoći bebi koju muče stomačni grčevi?