fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

trudnoca-spontani

Šturo, medicinski rečeno, spontani pobačaj je gubitak trudnoće do 24. nedjelje gestacije. No, niko osim osoba koje su to preživjele, ne zna koliko bola i patnje prati taj nesretni događaj i koliko to pogodi cijelu porodicu.

Unatoč napretku medicine, uzrok velikog broja spontanih pobačaja nikad se ne ustanovi. Smatra se da je najveći procenat spontanih pobačaja u prvom trimestru trudnoće (do 12. nedjelje gestacije) posljedica hromosomskih poremećaja. Takav plod se ne može dalje razvijati i odumire, te se organizam“rješava“ ove trudnoće pobačajem.

Osim ovog, uzroci mogu da budu anomalije materice, infekcije, urođena ili stečena trombofilija, dijabetes mellitus ili neke hronične bolesti majke dr. 

Prije nego je počela intenzivna kontrola trudnica ultrazvukom, događalo se da trudnica koja iznenada dobije bolove i obilno prokrvari (često čak i kući izbaci dijelove konceptusa), bude dovezena na prijemni odjel ginekološke klinike, gdje se ustanovi da se radi o spontanom pobačaju.  

Danas je češće da se kod redovite kontrole trudnice otkrije da se plod ne razvija ili da je došlo do prestanka rada srca kod bebe i preporuči se tzv.indukcija pobačaja. Osim fizičkog bola kroz koji prolaze i tuge zbog gubitka, svaka od tih osoba ima i naglašen strah da se spontani pobačaj ponovo ne dogodi. Obilaze liječnike u potrazi za informacijama šta treba uraditi ili prekontrolisati da se ta situacija ponovo ne desi?

trudnoca-test

Velike šanse za uspješnu narednu trudnoću

Šanse da naredna trudnoća bude uspješna veće su od 95% i ne preporučuje se nikakvo dodatno testiranje. Nakon drugog pobačaja, šanse za uspješnu trudnoću i porod su 80%.  

ACOG (američko udruženje ginekologa) i RCOG (britansko udruženje ginekologa) i ESHRE (europsko udruženje za humanu reprodukciju), predlažu da se ispitivanja urade tek nakon tri spontana pobačaja! 

Koja ispitivanja se preporučuju prije trudnoće?

Preporučuje se uraditi: kariotip oba partnera, antifosfolipidna antitijela (APS) te tretman heparinom i aspirinom ako se postavi dijagnoza za APS; fetalni kariotip (ukoliko je to moguće); procjenu građe materičnog kavuma i eventualno recekciju septuma, ako se ovaj dijagnosticira.

Nema dovoljno dokaza za terapiju progesteronom ili hCG suplementima, terapiju bakterijske vaginoze i urođene trombofilije.  

Koja ispitivanja se ne preporučuju?

Ne preporučuje se: TORCH, aloimuni testovi, imunoterapija i terapija sa steroidima. Nema dovoljno dokaza ni da je potrebno ispitivanje funkcije štitnjače niti OGTT. Ali se preporučuje dijeta, fizička aktivnost, prestanak pušenja, folna kiselina, vitamini i posebno "tender loving care" (pažljiva podrška puna ljubavi).

Za portal svezabebe.ba piše

Mr. Sci. Dr. Nidžara Abadžić


Harmony web banner



srce2016
 
budi kum sos