fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

dojenje-mira

INICIJATIVE I KONVENCIJE WHO i UNICEF-a 

Inicijativi "Baby Friendly Hospital" prethodilo je donošenje nekoliko drugih konvencija. Godine 1990. donesena je Konvencija o pravima djeteta. Među njenim odredbama nalazi se i pravna obaveza države da porodici pruži potporu pri dojenju

Na skupu predsjednika vlada 30 zemalja, među kojima je bila i bivša Jugoslavija, u Firenci 1990. godine kreatori zaštite dječijih prava su donijeli zaključke sročene kao Deklaracija Innocenti.

Na 44. svjetskoj zdravstvenoj skupštini održanoj 1991. godine Deklaracija Innocenti je usvojena kao osnova za međunarodnu zdravstvenu politiku (Rezolucija WHO broj 44.33). Deklaracija Innocenti je reafirmirana 2006. godine.  

Ona ističe da vlade i međunarodne organizacije snose zajedničku odgovornost za ostvarivanje prava djece. Međunarodne organizacije to čine svojom politikom i deklaracijama, a vlade provođenjem u svojim zemljama. Svaki partner bi trebalo da prihvati i provede svoju zadaću. 

Deklaracija preporučuje: 

• Sva rodilišta treba da se pridržavaju deset koraka do uspješnog dojenja. 

• Poduzeti mjere da se Internacionalni kodeks ugradi u pozitivne zakone zemlje. 

• Donijeti zakone koji će štititi pravo žena na dojenje. 

• Obrazovati lokalne zajednice da vrednuju doprinos žena dojenjem zdravlju vlastite djece a na taj način i zdravlju zajednice i cijeloga svijeta. 

• Institucije treba da olakšaju ženama zadatak materinstva pravilnim odnosom zdravstvenih radnika i efikasnom akušerskom službom. 

• Mobilizirati zdravstveni i politički sistem za osnovnu zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i operacionalizaciju.  

uspjesno-dojenje

Operativni plan za svaku državu 

• Sačiniti okvirnu studiju prakse i statusa dojenja na državnom nivou. 

• Stvoriti tijelo – Komitet BF na čelu države koje bi vodilo politiku iz inicijative "Baby Friendly Hospital", ocjenjivalo bolnice u kojim se rađaju djeca i dodjeljivalo im ili mijenjalo status. 

• Identificirati glavni centar za edukaciju i razvijanje strategije.  

Do sada je 159 zemalja članica (83%) pripremilo nacionalnu politiku. Njih 59% ima konkretnu strategiju za poboljšanje prehrane dojenčadi i male djece. To uključuje postojanje nacionalnog koordinatora i formiranje komiteta baby friendly bolnica.

Za portal svezabebe.ba piše
Prim. dr. Mira Ademović, dr. med., spec. pedijatar