fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

sanse-zacece

Istraživanja pokazuju da jedan od šest parova ima problema sa začećem a uzroci su nepoznati u 40% slučajeva. Jednostavnim promjenama vašeg životnog stila možete doprinijeti boljim šansama za začeće i dolazak jednog novog člana porodice u vaš dom.

1. Prestanite konzumirati alkohol

Čak i male količine alkohola mogu utjecati na menstrualni ciklus i smanjiti šansu za začeće. Alhokol također smanjuje nivoe testosterona kao i kvalitetu i količinu sperme kod muškaraca.

2. Opustite se

Period prije samog začeća može biti stresan za parove, pogotovo za žene. Ukoliko se pretjerano brinete oko vašeg perioda ovulacije, opustite se! Važno je da upoznate svoje tijelo i svoj menstrualni ciklus kako biste mogli odrediti plodne dane i time povećali šanse za začeće.

3. Poboljšajte ishranu 

Unošenjem kvalitetne i zdrave hrane će vam pomoći da se opskrbite sa glavnim antioksidansima i nutrijentima koji su vam potrebni prilikom začeća. Važno je obratiti pažnju na unos namirnica organskog porijekla jer pesticidi mogu negativno utjecati na plodnost.

4. Pripazite na tjelesnu težinu

Premala ili pretjerana tjelesna težina negativno utječe na plodnost. Ukoliko imate indeks tjelesne mase veći od 30 ili manji od 19, to može značiti da će vam trebati duže vremena da zatrudnite.

5. Prestanite pušiti 

Više istraživanja je pokazalo da pušači imaju više problema sa začećem. Ukoliko pušite, više od 7000 hemikalija se širi vašim tijelom što oštećuje vaše jajne stalice kao i pokretljivost sperme.

6. Priuštite si dobar doručak

Ukoliko dan započnete sa najzdravijim namirnicama, vašem tijelu ćete opskrbiti dovoljno energije i nutrijenata ali također možete pozitivno utjecati na sindrom policističnih jajnika. Studije su pokazale da su žene koje su imale policistične jajnike su povećale šanse za trudnoću ukoliko su većinu kalorija tokom dana unosile ujutru i tako smanjile nivoe testosterona i poboljšale ovulaciju.

7. Prestanite koristiti kontracepciju na vrijeme

Ponekad je potrebno nekoliko mjeseci za začeće nakon prestanka korištenja kontracepcijskih pilula. Potrebno je na vrijeme prestati sa korištenjem istih kako biste pripremili vaše tijelo i vaš ciklus na začeće.

8. Pijte više vode

Voda generalno pomaže u funkcionisanju cjelokupnog organizma ali također pomaže radu reproduktivnih organa. 

9. Smanjite stres

Tokom stresnih perioda, ovulacija može čak izostati usljed poremećaja hormona. Pokušajte smanjiti stres pravilnom ishranom, vježbama, meditacijom i odmorom.

10. Umjereno vježbajte

Pretjerano vježbanje može imati negativan učinak na začeće. Umjerenost je poželjna u tjelovježbi kao i u drugim aspektima u životu!

Pogledajte 8 savjeta za poboljšanje muške plodnosti Očistite tijelo prije trudnoće Priprema za zdravu trudnoću


Harmony web bannersrce2016
 
budi kum sos