fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

2trudnoca

Prvi put ste se porodili carskim rezom a sada planirate drugu bebu? Ginekolozi općenito preporučuju da je idealno vrijeme za drugu trudnoću 18-24 mjeseca nakon carskog reza iako to naravno ovisi o vašem zdravlju i o tome da li ste imali komplikacija tokom poroda ili oporavka.

Medicinski razlozi za odgađanje trudnoće nakon carskog reza jesu rizik za puknuće (rupturu) prednjeg zida maternice ili rizici za prerani porod budući da je carski rez (sekcija) velika operacija i tijelu je potrebno vremena da se pravilno oporavi.

Ukoliko drugu bebu želite roditi prirodnim putem, preporučuje se malo duži razmak između trudnoća kako bi ožiljak u potpunosti zacijelio. O mogućnosti vaginalnog poroda nakon sekcije porazgovarajte sa svojim ginekologom.

Ukoliko ste ostali trudni nakon 18 mjeseci i ranije, konsultujte se sa svojim ginekologom na vrijeme i pratite svoju trudnoću redovno kako biste smanjili sve moguće komplikacije. Mnogo mama rodi svoje bebice veoma brzo nakon carskog reza i sve bude u redu, tako da razloga za paniku nema :)


Harmony web bannersrce2016
 
budi kum sos