fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

zacece

Želite bebu? Prije nego počnete razmišljati o začeću, savjetujemo vam da započnete određene životne promjene u ishrani i načinu života koje su poželjne i zdrave :)

Smanjite unos ribe bogate živom

Ako volite ribu, slobodno je unosite u normalnim količinama ali budite oprezni sa ribama bogatim živom poput tune, sabljarke, morskog psa, skuše. Namirnice sa najvećim udjelom žive bi se trebale izbjegavati ukoliko je moguće a one sa manjim udjelom bi se trebale oprezno konzumirati. 

Smanjite unos sokova

Danas postoji mnogo savjeta o tome kako ishrana utiče na plodnost. Većina istraživača se slaže da je poželjno izbjegavati gazirane i voćne sokove koji nisu prirodnog porijekla. Učinak ovih sokova jeste podizanje nivoa šećera u krvi za veoma kratko vrijeme što može negativno utjecati na plodnost. Konzumiranje ovih sokova također povećavate masnoće što je još jedan neprijatelj plodnosti.

Prestanite konzumirati alkohol

Alkohol je usko povezan sa neplodnošću i pobačajima. Poželjno je da oba partnera prestanu konzumirati alkohol kako bi povećali šanse za začeće i smanjili moguće probleme u trudnoći.

Održavajte tjelesnu težinu

Žene čije vrijednosti indeksa tjelesne mase (BMI) su između 24 i 30 su najplodnije. Poželjno je održavati vaš indeks tjelesne mase u normalnoj granici prije trudnoće odnosno održavati vašu normalnu tjelesnu težinu kako biste lakše iznijeli trudnoću. 


biosave2018srce2016
 
budi kum sos
 
 
 
cinemacity2019