fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

folna

Folna kiselina predstavlja B vitamin koji je ključan za izgradnju i popravku DNA molekula, genetskog materijala koji kontroliše sve tjelesne ćelije. Poznato je da smanjuje poremećaje kod novorođenih beba a nova studija je dokazala da žene koje su uzimale folnu kiselinu u ranoj trudnoći su smanjile rizik od rađanja bebe sa autizmom za 50%.

Svaka žena koja želi zatrudnjeti i trudnica se treba podsjećati na važnost unošenja folne kiseline, upravo zbog rizika za poremećaje u razvoju fetusa u ranom stadiju trudnoće. Folna kiselina se može pronaći i u manjim količinama hrane koju konzumiramo poput lisnatog povrća (špinat, kelj) i mahunarki (grah, grašak, leća).

Uticaj na buduće generacije

Nova studija Univerziteta Cambridge i Calgary je otkrila da je folna kiselina važna za nadolazeće generacije u pogledu potencijalne mutacije gena koji je neophodan za probavu folne kiseline. Ukoliko je majka komzumirala folnu kiselinu, njena unučad ili praunučad mogu imati već kreiranu mutaciju gena koja može spriječiti širok spektar razvojnih nepravilnosti.


Harmony web bannersrce2016
 
budi kum sos