fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

papa-test

San medicinske struke je da sistemom probira u populaciji pacijenata, primjenom neke jednostavne metode se dođe do predstadija ili ranih stadija karciona određenog organa. To omogućuje jednostavno liječenje ili potpuno izlječenje te štiti pacijenta od teških i zapuštenih oblika raka, iznimno opasnih po život. 

Za taj sistem kažemo da je probir (skrining), metodu probira klasificiramo pogodnom za skrining, a za organ kažemo da je preventibilan, odnosno da na tom organu možemo provesti prevenciju raka. 

Papa bris je skrining metoda kojom se mogu detektirati svi oblici predkliničkih promjena na stanicama grlića materice. Te promjene ili abnormalnosti epitela, ako se na vrijeme ne otkriju vode prema karcinomu grlića materice. 

Kako se uzima PA bris? 

Zbog pogodne lokalizacije grlića postupak uzimanja uzorka za citološku analizu (PA bris) je vrlo jednostavan, bezbolan, neškodljiv i brz. Nakon uvođenja spekula („ogledala“) u rodnicu, prikaže se grlić materice, nježno očisti vaticom, a potom posebnom drvenom špatulom, kružnim pokretom uzima se bris sa površine grlića.

Potom se sa špatule prikupljeni stanični materijal razmaže na stakalce i fiksira alkoholom. U citološkom laboratoriju se fiksirani materijal oboji specijalnim bojama. Nakon sušenja preparat se stavlja pod mikroskop i analizira.

Uvjet za kvalitetnu mikroskopsku pretragu je reprezentativan uzorak. Bris uzimamo na takav način da dobijemo stanični materijal sa površine cerviksa i sa granice između pločastog i žljezdanog epitela. U posljednje vrijeme kvalitet brisa se postiže uzimanjem materijala četkicom („cyto-brush“). 

Kada se preporučuje uzimanje brisa? 

Danas je generalni stav da se bris uzima jednom godišnje u svih spolno aktivnih žena bez obzira na dob.  

Očitanje brisa 

Bris se očitava po modificiranoj Bethezda kasifikaciji. Tom klasifikacijom se promjene više opisno dijele na promjene neodređenog značenja, na promjene za koje se ne može isključiti visok stupanj abnormalnosti stanica, te na promjene abnormalnosti skvamoznog epitela niskog i visokog stupnja. Nakon svrstavanja Papa nalaza u grupe normalnog ili patološkog stanja, ginekolog će prema algoritmu odrediti dalji medicinski stav.  


***

U Zavodu „Mehmedbašić“ postoji cjelovit dijagnostički i terpijski postupak za prevenciju i rano otkrivanje predkliničkih formi karcinoma grlića materice.

To su: 

PA bris 

Kolposkopija 

HPV skrining i HPV genotipizacija PCR metodom 

Terapijski postupak liječenja abnormalnih promjena na grliću (CIN I,II,III , odnosno LSIL i HSIL) provodi se najsavremenijom metodom radiotalasima – LLETZ konizacijom (bez klasične hirurgije, bez primjene toplote ili hlađenja).

Za portal svezabebe.ba piše
Prof. dr. Senad Mehmedbašić


Harmony web banner



srce2016
 
budi kum sos