fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

trudnoca-upitnik

Planiranje proširenja porodice je velika stvar i mnogi parovi se na samu pomisao dolaska novog člana mogu zabrinuti zbog mnogih stvari. Većina budućih roditelja smatra da je potrebno mnogo toga da se poklopi i završi prije nego dođe do trudnoće a u stvarnosti, situacija može zaista biti drugačija.

Otkrivamo vam tri najčešća straha sa kojima se mnogi budući roditelji suočavaju prije samog začeća bebe:

1. Strah da niste finansijski spremni

Većina budućih roditelja želi pružiti sve ono što će bebi trebati a prema tome, finansijska situacija porodice može biti od velikog značaja. Ono što je važno znati jeste da ne trebate biti previše zabrinuti za novac jer bebine osnovne potrebe ne iziskuju previše.

Možete uštediti dovoljno za osnovne stvarčice i ne planirajte previše unaprijed. Dolazak bebe je predivna stvar a mnoge stvari pa čak i finansije, će se uklopiti :)

2. Strah da nećete znati biti dobar roditelj

Biti roditelj je zasigurno jedna od najtežih i najzahtjevnijih poslova na svijetu. Ali to vas ne treba previše unaprijed brinuti jer roditeljstvo je vještina koja se uči vremenom.

Sve knjige o roditeljstvu vas ne mogu naučiti da budete savršen roditelj a nema potrebe da strahujete unaprijed. Kada bebica dođe, zajedno ćete učiti kako se najbolje brinuti za nju/njega.

3. Strah da nećete moći podnijeti sve izazove roditeljstva

Priče mnogih roditelja o neprospavanim noćima, ogromnom umoru, velikoj odgovornosti mogu izgledati zastrašujuće. To je realnost i to je ono što morate prihvatiti. Sve su to čari roditeljstva koje će vam se nekad činiti nemogućim ali vremenom ćete naučiti da sve to prevladate.

Planiranje dolaska novog člana porodice je zaista poseban period u vašem životu ali zapamtite da biti roditelj malene bebice je jedna od najposebnijih stvari na svijetu.

Nemojte čekati previše jer sve te čari roditeljstva: mijenjanje pelena, neprospavane noći, grčevi i slično vas čine još boljom osobom i čine vaš život uzbudljivim.


Harmony web banner



srce2016
 
budi kum sos