fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

paradajz-plodnost

Iako postoji pretpostavka da se neplodnost najčešće povezuje sa ženama, stručnjaci smatraju da se problemi sa plodnošću podjednako pojavljuju i kod žena i muškaraca. Novo istraživanje pokazuje kako se muška plodnost može povećati prirodnim putem: ishranom, odnosno, konzumiranjem paradajza, prenosi DailyMail.

Zašto je paradajz važan za plodnost?

Najnovija istraživanja klinike Cleveland u Ohiu su pokazala kako likopen, antioksidans koji se nalazi u paradajzu i koju mu daje crvenu boju može povećati broj spermija čak do 70%. Likopen povećava kvalitetu sperme, brzinu spermija i smanjuje broj abnormalnih spermatozoida.

Ovo istraživanje je obuhvatilo 12 grupa muškaraca širom svijeta i rezultati su pokazali kako upravo ovaj sastojak omogućava lakše liječenje neplodnosti kod muškaraca. Ovi rezultati pružaju veliku nadu parovima koji se bore sa neplodnošću širom svijeta, koji su do sada neplodnost liječili samo lijekovima.

Ashok Agarwal, direktor kliničkog centra za reproduktivnu medicinu u Ohiu, ističe da muškarci koji češće konzumiraju paradajz imaju manju šansu da obole od raka prostate, pluća i želuca. Već su počele pripreme preparata sa likopenom kojima bi se liječila muška neplodnost ali će rezultati biti poznati tek sljedeće godine.


Harmony web banner



srce2016
 
budi kum sos