fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

sekcija podljedice

Kako se stope carskog reza širom svijeta nastavljaju penjati, nova studija pokazuje da se žene koje rađaju na carski rez mogu suočiti s dugoročnim rizicima za zdravlje kasnije u životu, uključujući povećanim rizikom od potrebe za histerektomijom i više hirurških komplikacija kada prolaze kroz histerektomiju.

Istraživanje, objavljeno u broju JAMA hirurgije 9. septembra, vodili su istraživači na Sveučilištu Aalborg u Danskoj i Ariadne Labs u Bostonu. Pregledali su nacionalnu bazu podataka svih žena koje su rodile u Danskoj tokom dvadesetogodišnjeg razdoblja. Arhive 7.685 žena, koje su imali srednju dob od 40 godina, bile su uključene u studiju.

Više od 23 miliona žena širom svijeta ima carski rez svake godine, što je daleko najčešća operacija na svijetu. Više od milion žena ima kasnije u životu histerektomiju kako bi uklone maternicu, najčešće zbog boli i / ili krvarenja. Iako su kratkoročni rizici carskog reza dobro dokumentirani, ova studija je prva analiza dugoročne štetnosti za žene a koje su nastale kao posljedica rađanja carskim rezom.

“Dok majke u mnogim dijelovima svijeta nemaju siguran i pravodoban pristup carskom rezu, većina zemalja koje imaju kapacitet za carski rez čini se da griješe u suprotnom pravcu i čine ih prečesto”, rekao je akušer i koautor studije dr. Neel Shah, koji vodi Inicijativu o donošenju odluka u Ariadne Labs. “U Sjedinjenim Američkim Državama čini se da je otprilike pola od svih urađenih carskih moguće izbjeći. Ova je studija prva koja procjenjuje potencijalne štetne posljedice ovog trenda kod majki dugoročno.”

“Budući da žene često imaju više od jednog djeteta, mi smo jedini hirurzi koji rutinski režu isti ožiljak ponovo i iznova “, rekao je Shah,” i to svaki put čini hirurški zahvat težim. Unutarnje tkivo počinje se spajati i može izgledati kao rastopljena kutija bojica. Carski rez i histerektomija dvije su od najčešćih operacija na ženama, a one koji zahtijevaju obje imaju značajno veći rizik od komplikacija. ”

Istraživači su otkrili da žene koje su imale barem jedan porod i histerektomiju da su imale 50 posto veću vjerojatnost da su svoje bebe rodile na carski rez od opće populacije, što sugerira da sprovođenje carskog reza može povećati rizik da žene imaju histerektomiju kasnije u životu. U usporedbi sa ženama koje su rodile vaginalno, žene koje su imale carski rez i kasnije potrebnu histerektomiju imale su 16 posto veću vjerojatnost da će doživjeti postoperativne komplikacije kao što su krvarenje ili infekcija, a 30 posto veću vjerovatnost da će zahtijevati ponovnu operaciju. One koje su imale dva ili više carskih imale su 96% veću vjerojatnost da će zahtijevati transfuzije krvi tokom histerektomije.

“U Danskoj, nacionalna stopa carskog reza je 19,9 posto, a mi činimo približno 6000 histerektomija godišnje”, rekao je dr. Thomas Laren, koautor studije i predsjednik Danskog društva za akušerstvo i ginekologiju. “Nasuprot tome, Sjedinjene Države imaju znatno veću stopu carskog od 32 posto i godišnje gotovo pola milijuna histerektomija. Očekivao bih da u SAD-u i drugim zemljama koje izvode više carskog reza, dugoročne štete su čak i veće od onih koje smo promatrali u Danskoj.

Autori studije zaključili su da rezultati podupiru političke i kliničke napore kako bi se spriječili porodi na carski rez koji nisu medicinski nužni. Inicijativa Odluke o Porodu koje predvodi Shah radi na identifikaciji ključnih razloga za opasno visoke stope carskog reza te razvijaju rješenja na razini zdravstvenog sistema.

(svezabebe.ba/PrirodanPorod.com)



prirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos