fbpx
facebook twitter youtube pinterest instagram

nifty

ljetna-trudnica

Iako ljeto budi ono naljepše u nama, biti trudnica tokom ljetnih vrućina zaista nije lako! Donosimo vam nekoliko jednostavnih savjeta koje možete primjeniti kako biste se osjećale bolje, pozitivnije i uživale u svojoj trudnoći.

Hidratizirajte se!

Jedna od osnovnih stvari koje možete učiniti a tako je jednostavno: pijte vodu! Veoma je važno da unosite veće količine vode u trudnoći a pogotovo tokom visokih temperatura. Potrebno je da popijete najmanje osam čaša vode dnevno (oko 2 litra vode). Izbjegavajte sokove i gazirana pića od kojih ćete samo više biti žedni.

Zdravo se hranite

Sljedeća veoma važna stvar jeste unos svježe i zdrave hrane što je ključno za zdravlje vas ali i vaše bebe. Tokom ljeta zaista postoji veliki izbor svježih namirnica a izbor je na vama! Voće i povrće su odličan izbor vitamina i minerala a pokušajte ga konzumirati barem pet puta dnevno.

Pokrenite se!

Ljeto pruža mnoge mogućnosti zabave i rekreacije, naravno, prilagođene za trudnice. Šetnja može biti odličan izbor pošto su dani duži a izbjegavajte boraviti na otvorenom tokom dana kada su temperature najviše. Samo 30 minuta šetnje, tri puta sedmično, poboljšava zdravlje trudnica ali i beba.

Još jedna odlična ljetna aktivnost je plivanje! Plivanje opušta mišiće i priprema vaše tijelo na sam čin poroda. Naravno, prije počinjanja bilo kakvih fizičkih aktivnosti, obavezno se posavjetujte sa ginekologom!

Odvojite vrijeme za relaksaciju

Odmor je prijeko potreban za trudnicu jer kada odmarate, povećava se protok krvi kroz posteljicu tako da vaša beba dobiva više kiseonika i hranjivih nutrijenata. Ukoliko ste dugo u sjedećem položaju tokom radnog vremena, odvojite barem 15 minuta za relaksaciju.

Ako ste u mogućnosti, posjetite vježbe za trudnice ili yogu za trudnice a iste vježbe ponavljajte kod kuće.

Radite sve ono što vas čini sretnom!

Bebe osjećaju raspoloženje svoje mame a to je sigurno i više nego dobar razlog da ugađate sebi i radite ono što volite. To može biti gledanje omiljenog filma, opuštanje uz dobru knjigu, posjeta kozmetičkom salonu, masaža za trudnice...sve ono što vas čini sretnom!


FamiCord web banner


prirodan porod2016


srce2016
 
budi kum sos